Dan zaljubljenih
Dan zaljubljenih

U 15. veku se slavila svečanost u čast Boga Luperkusa, zaštitnika stada i čobana.
Uz narodno slavlje taj se dan obeležavao i posebnim slučajem prema kojem su na komadićima papira pisana imena devojaka i stavljana u korpicu, a papir koji bi svaki momak izvukao obaveštavao bi koja devojka pripada njemu. Danas se dan zaljubljenih slavi 14. februara a nastao je u 3. veku u Rimskom carstvu. Tadašnji car Klaudije drugi je izdao naredbu prema kojoj vojnici nisu smeli da se žene jer je smatrao kako tada ne bi mogli da se bore u ratu i radije bi ostajali kod kuće sa svojim porodicama.

Svi sveštenici osim jednog Valentina poštovali su carevu odluku. On je počeo tajno da venčava mlade parove sve dok ga nisu otkrili i stavili u tamnicu. Veče uoči proslave Luperkalija 14. februara Valentin je pogubljen a nedugo zatim narod ga je proslavio svecem. Kada se hrišćanstvo razvilo i kada su se definisali praznici odlučeno je da se Luperkalije i dan Svetog Valentina spoje u jedan. Luperkalije su vremenom izgubile značaj a Sveti Valentin je postao dominantan praznik.

Od 15. veka je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih skraćeno kao Dan Zaljubljenih što se održalo do danas. Praznik je smešten sredinom februara jer kod Starih Grka je od sredine januara do sredine februara bio mesec Gamelion u kojem se obeležavala svetost braka Here i Zevsa. U Antičkom Rimu je 15. februar bio dan kad se slavio Luperkus, Bog plodnosti. Običaj slanja čestitki je nastao u sećanje na Svetog Valentina koji je iz tamnice na dan zaljubljenih poslao pismo devojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao sa tvoj Valentin. Druga teorija nastanka slanja čestitki kaže da se u starim vremenima verovalo da ptice počinju da se pare 14. februara a budući da su ptice simbol poruka, odatle i običaj slanja čestitki.

Sve do 1969. godine u katoličkoj crkvi dan Sv.Valentina je bio uključen kao dan kad se slavio dan ovog sveca 14. februara. Međutim taj dan je izbrisan iz katoličkog kalendara zbog želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca kod kojih nije bilo istorijskih činjenica povezanosti dana i sveca. Pravoslavna crkva Svetog Valentina proslavlja 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru, s još jednom razlikom da se ovaj svetitelj u pravoslavnoj crkvi ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

Kao i sve legende ova legenda o Valentinu bi otišla u zaborav da nije bilo jedne žene iz Amerike koja je mnogo vekova kasnije u Danu zaljubljenih, baziranom na priči koja je dolazila iz Engleske videla priliku za zaradu. Engleska priča koja se vezivala za 14. februar nije imala veze sa Svetim Valentinom, ali je zato bila povezana sa simbolima ptica i stihovima iz 14. veka ubrzo je prešla okean i stigla na novi kontinent koji će postati kolevka ovog praznika. 1847. godine na adresu mlade dame iz Amerike Ester Haulend stigla je iz Engleske ručno napravljena i ukrašena čestitka za Dan zaljubljenih koja joj je dala odličnu ideju. Ester je počela da pravi čestitke koje je prodavala u knjižari svog oca.

Uz malo sreće i pomoći prijatelja posao je procvetao do te mere tako da 1879. godine osniva prvu kompaniju za proizvodnju čestitki ove vrste, koje se i danas odlično prodaju. Iako dan zaljubljenih koji se danas slavi potiče iz američke kulture, vekovima se raširio po celom svetu kao posledica globalizacije. Kod nas se istog dana slavi i slava Sveti Trifun zaštitnik vinogradara. Mnogi ne znaju za poreklo dana ljubavi, ali ljudi ne mare za to, jer im je bitnije da saznanje postoji dan u godini koji veliča najlepše osećanje.

Svake godine euforija je sve veća a komercijalizacija ljubavi se pokazala kao unosan biznis, pa cvećari, trgovci parfema, čokolada, bombonjera, poklona zadovoljno uvek trljaju ruke.
Na dan zaljubljenih običaji su razni, i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i domovima na Trifundan poštuje stara vekovna tradicija, praznik je vinogradara i vina, jedno je sigurno slaviti ljubav uz vino je najlepša kombinacija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2021, 14:00

Za Dan zaljubljenih dobila na poklon lov na žirafu, ubila životinju, izvadila joj srce i pohvalila se na internetu

Južnoafrikanka Merelize van der Merve sablaznila je javnost svojom objavom na Fejsbuku.. Naime, muž joj je za Dan zaljubljenih ove godine poklonio lov na mužjaka žirafe. Taj je poklon platio oko 1.700 evra, a ona kaže da je na to čekala pet godina. "Moj suprug je znao da mi je to bio san", dodala je. Nakon što je životinju ubila, izvadila joj je srce i pozirala za fotografiju. "Da li ste se ikad pitali koliko je veliko srce žirafe?",...

Detaljnije >>

Izvor: 011vodič.com, 24.Feb.2021

Pažljivo trošite reči i osećanja!

Pažljivo trošite reči i osećanja!

Duško Radović- najlepše reči o braku i ljubavi! Brak se uređuje zakonom samo onda kada ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da Vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što to može bilo koji zakon da predvidi. Želimo da Vam bude lepo, da traje dugo, da se radujete jedno drugom, da živite sa uverenjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih poslova u životu. Savetujemo Vam da ne žurite , da pažljivo trošite reči i osećanja. Nemojte odmah potrošiti sve....

Detaljnije >>

Izvor: BalkanRock.com, 24.Feb.2021

Novi spot grupe TBK u duhu Dana zaljubljenih

Mladi beogradski sastav TBK nastavio je praksu da publici dozirano predstavlja svoje stvaralaštvo objavljivanjem pesme po pesme, pritom uključujući i spot. Pred sam Dan zaljubljenih (za neke Dan sv. Trifuna, za druge Valentina)...

Detaljnije >>

Izvor: 011vodič.com, 23.Feb.2021, 11:24

Psiholozi tvrde – tetke su tanka spona između dece i roditelja

Psiholozi tvrde – tetke su tanka spona između dece i roditelja

Majke, rađajte deci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu, kazivao je velikan pisane reči Duško Radović, sa čijim se rečima slažu i mišljenja i studije psihologa. Foto: Shutterstock Psiholozi navode da čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja deteta i traje zauvek. “Kada sazna da je postala tetka, to je dan za slavlje i u srcu svake žene pojavi se ponos. A tek kada to dete odraste, ponos i izražen zaštitnički instinkt...

Detaljnije >>

Izvor: 011vodič.com, 23.Feb.2021

Nakon ljubomorne scene sa Sašom Kaporom koja je prethodila, Nikolina potvrdila!

Nakon ljubomorne scene sa Sašom Kaporom koja je prethodila, Nikolina potvrdila!

Pevačica Nikolina Kovač ispričala je u emisiji „Magazin In“ anegdotu sa početka veze sa suprugom Sašom Kaporom. Ona je čak priznala kako je malo ljubomorna. – Ja sam neko ko voli da mu se pokazuje ljubav, i ja Sašu dan danas posle 10 godina pitam “Koliko ti mene voliš?“. Meni je jako bitno da mi se to pokazuje na tim sitnicama, jer ja od ljubavi živim i ne mogu bez nje. Ja čak i mog sina 500 puta pitam “Ljubavi koliko ti voliš mamu?“ – istakla je pevačica. – Nisam mnogo...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Feb.2021, 19:34

POSEBAN DAN U DOMU ELENE KARIĆ Čestitke usledile, oglasila se i Verica Rakočević: "Naučio si me nežnosti i bezuslovnoj ljubavi"

Dizajnerka enterijera Elena Karić, koja se nedavno razvela od Jugoslava Karića, danas ima razlog za slavlje.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Feb.2021

POSEBAN DAN U DOMU ELENE KARIĆ Čestitke usledile, oglasila se i Verica Rakočević: "Naučio si me nežnosti i bezuslovnoj ljubavi"

Dizajnerka enterijera Elena Karić, koja se nedavno razvela od Simona Karića, danas ima razlog za slavlje.

Detaljnije >>