Sramota na KiM: Postavljeni kontejneri za izbore; Kurti ima plan – postaviti Albance da upravljaju Srbima?

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 21:00

Sramota na KiM: Postavljeni kontejneri za izbore; Kurti ima plan – postaviti Albance da upravljaju Srbima?

Postavljeni kontejneri na biračkim mestima, akreditovani posmatrači izbora a čak je, slučajno ili ne, održana i vojna vežba Kfora za razbijanje demonstracija.

Sve ovo su pripreme za vanredne izbore za gradonačelnike koje će sutra biti održani na severu Kosova, a na kojima neće učestvovati predstavnici najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste.

I to je samo tek deo priče i plana kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izbori za gradonačelnike biće održani u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Prvobitno, lokalni izbori bili su raspisani za 18. decembar, ali su odloženi desetak dana pre održavanja na zahtev međunarodne zajednice. Kako samo jedna partija kosovskih Srba učestvuje na njima, velike su šanse da na čelo opština dođu Albanci, što onda dovodi u pitanje ZSO.

Zato Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da Kurti insistira na izborima kako bi došao do mnogo većeg cilja.

"Radi se o sabotiranju Ohridskog sporazuma, jer kosovski premijer po svaku cenu hoće da izbegne ZSO. Posle protesta koje je imao zbog ZSO, koje je i on pravio kada je opoyicija, on sad gleda da razvuče njeno formiranje što dalje može. Zašto to trpe EU i SAD, veliko je pitanje", kaže Popov za "Blic".

Eskobar je rekao da će ZSO biti sa ili bez Kurtija, podseća Popov.

"A evo ZSO i dalje nema, a Kurti uporno sabotira dogovor iz Ohrida. Pitanje svih pitanje je koji profil će biti ZSO. Ako se gleda okvir koji je već dogovoren, to svakako nije Republika Srpska. To je više stalna konferencija gradova i opština sa malo većim ovlašćenjima", ocenjuje Popov.

Danima pred izbore, kosovske vlasti su uveliko radile na infrastrukturi. Postavljani su kontejneri koji će služiti kao birački centri, a neki od njih, poput onih u Leposaviću, postavljeni su u krugu policijske stanice.

Do sada se glasalo u školama, ali ovoga puta to nije moguće jer obrazovne institucije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom rade u sistemu Srbije.

U trci za gradonačelnike opština na severu je ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, a među njima je dvoje Srba. Partija kosovskih Srba prijavila je Aleksandra Jablanovića za gradonačelnika Leposavića koji je u međuvremenu odustao, a Slađana Pantović biće nezavisni kandidat za predsednika opštine Zvečan.

Ostali prijavljeni kandidati su albanske nacionalnosti iz parlamentarnih stranaka. Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova imaće kandidate za predsednike u sve četiri opštine, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici. U severnom delu Mitrovice kandidata će imati i GI "Mitrovica", Betima Osmanija.

Na oprezu je i KFOR. Pre nekoliko dana njihove jedinice održale su vojnu vežbu "Zlatna sablja 2023" u kampu Novo Selo kod Vučitrna u okviru, testiranja i spremnost za brzo raspoređivanje snaga u slučaju potencijalno kriznog scenarija.

U vežbi su, kako je saopšteno, učestvovali timovi za kontrolu nereda, uz sredstva za uklanjanje barikada i eksplozivnih naprava, zajedno u bliskoj saradnji sa jedinicama Euleksa.

Ipak, Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, smatra da "nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova jer još uvek nije došlo do uspostavljanja normalnih okolnosti koje bi te izbore omogućile".

"To je jasno svima otkad su Srbi napustili kosovske institucije, a nažalost premalo je poziva da se ti izbori odlože kako bi se sproveli u drugačijoj atmosferi i uz učešće predstavnika Srpske liste. Ako se ipak održe pod trenutnim uslovima, verovatnoća da će doći do incidenata je velika", rekla je za "Blic" Grubješić.

Kada sve prođe, pitanje je kako će funkcuionistati te opštine. Eugen Cakoli iz Demokratije na delu iz Prištine ocenio je da će odbijanje Srpske liste da učestvuje na izborima uticati na formiranje legitimnih lokalnih institucija na severu, imajući u vidu da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Biće nemoguće da (novo lokalno rukovodstvo) ostvari svoj zakonski mandat. Da pojednostavim, verujem da će imati problema da pristupe opštinskim objektima, a kamoli da pružaju usluge, odobre budžet ili slično", rekao je za RSE Cakoli.

Akreditovano je 375 posmatrača za nadgledanje izbora, 75 u ime političkih subjekata, dok će izbore u ime nevladinih organizacija pratiti njih 109. Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva je jedna od akreditovanih za praćenje izbora sa dva posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VRUĆE KOSOVSKO PROLEĆE U PUNOM ZAMAHU Dešavanja se nižu kao na traci: Jedno je na redu VEĆ DANAS, a drugo postalo sredstvo za INAĆENJE koje traje celu deceniju!

Izvor: Blic, 23.Apr.2023, 08:35

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, održavaju se danas. Odigravaju se pod nesvakidašnjim i nedemokratskim okolnostima, bojkotovaće ih Srbi koji su ujedno većinsko stanovništvo tog područja, a glasaće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.