Spremljeni kandidati za premijera

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremljeni kandidati za premijera

Beograd -- Iako izbori nisu ni raspisani, stranke su spremile kandidate za premijera, pišu Novosti. Konkurišu Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj.

Mnoge stranke već sada znaju koga će da pošalju u trku za premijersku fotelju ili ključna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesta na lokalu.

Po svemu sudeći, Tomislav Nikolić će prvi i formalno da istakne kandidaturu za prvog čoveka vlade. Glavni odbor SNS u ponedeljak će, najverovatnije, promovisati svog lidera za budućeg premijera.

„Realno je da Toma bude nosilac liste i kandidat za premijera. Ako parlamentarni i predsednički izbori budu razdvojeni, tehnički bi možda bilo moguće da se kandiduje i za šefa države. Ali, to ćemo tek da vidimo," kaže za Novosti Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, koji se sprema za izborni okršaj sa Draganom Đilasom u Beogradu.

Odlukom da se bori za novi mandat na čelu prestonice Đilas je pokvario ”viđeni” scenario da će on biti najjači Tadićev adut za mesto predsednika vlade. U DS još ne otkrivaju da li će unapred obnarodovati ime mogućeg Cvetkovićevog naslednika, niti žele da komentarišu čaršijske spekulacije da je i Rasim Ljajić u igri za to mesto.

Zagledani u ankete, socijalisti su unapred presekli da se Ivica Dačić u njihovo ime bori za premijerski kabinet.

"Po svim istraživanjima Dačić je naš najbolje ocenjeni ministar i uživa veliku podršku u narodu. Logično je da bude naš kandidat za predsednika vlade,” rekao je Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS.

On je otkrio da neće izaći ”na crtu” Đilasu u Beogradu, pa se može očekivati da se za fotelju u Starom dvoru bori Aleksandar Antić, piše ovaj list.

Dinkićevi regionalisti uglavnom su ”skockali” kadrovsku šemu za lokal. Na izborima u Novom Sadu, Kragujevcu i Požarevcu predstavljaće ih: Maja Gojković, Veroljub Stevanović i Vladimir Ilić. Mada se spekulisalo da će u glavnom gradu podržati Đilasa, odlučili su da isture svog kandidata, pišu Novosti. "Još nismo odlučili da li ćemo nekoga kandidovati za premijera,” kazala je Suzana Grubješić, iz URS.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović izjavio je za Novosti je da su već prelomili da nosilac njihove izborne liste ponovo bude Vojislav Šešelj. On kaže da će lider radikala biti i kandidat za šefa izvršne vlasti. Prvi čovek beogradskog odbora SRS Nemanja Šarović biće kandidat za gradonačelnika.

U DSS-u kažu, pišu Novosti, da još zvanično nisu istakli kandidate za najvažnije funkcije, ali da je gotovo izvesno da Vojislav Koštunica bude opet u igri za premijera. Boje DSS na izborima u Beogradu verovatno će ponovo da brani Aleksandar Popović, koji bi se time, posle duže pauze, praktično vratio u političku žižu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.