Skoplje preživelo još jedan protest, 12 uhapšenih, povređen novinar

Izvor: RTS, 13.Apr.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje preživelo još jedan protest, 12 uhapšenih, povređen novinar

Politička kriza koja već mesecima trese Makedoniju, polako se preliva na ulice. Posle sukoba policije i opozicije, u Skoplju uhapšeno najmanje 12 osoba. Povređen jedan novinar. Vladajuća VMRO-DPMNE optužuje političke rivale za izazivanje haosa. Demolirana kancelarija predsednika Đorđija Ivanova. Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore. Tuča tokom demonstracija u Bitolju.
Kamenje, jaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i baklje leteli su tokom večeri ka kancelariji makedonskog predsednika Đorđija Ivanova tokom najnovijeg u seriji protesta opozicije protiv vladajuće partije VMRO-DPMNE.

Kancelarija makedonskog predsednika uništena je pre nego što je policija intervenisala i rasterala demonstrante, koji su se okupili kako bi izrazili gnev zbog odluke Ivanova da abolira nekoliko desetina političara, uključujući lidera svoje stranke Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne policije Sašu Mijalkova, ali i nekoliko opozicionih prvaka.
"Ono što je kriminalac Zoran Zaev najavio.... divlje horde SDSM-a i Soroša počele su večeras da ostvaruju na ulicama Skoplja. Bez grama savesti i brige za budućnost zemlje, zločinac Zaev jasno je rekao da su u Makedoniji postavljeni ozbiljni temelji za ukrajinski scenario", saopštio je VMRO-DPMNE posle protesta. 
Novi protest najavljen je za četvrtak.
Do sukoba demonstranata i policije je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE.
Političke tenzije u Makedoniji već puna 24 časa na granici su ključanja, pa se postavlja pitanje hoće li rešenje krize "dočekati" 5. jun, za kada su raspisani izbori, ili će problemi biti rešeni na ulici.
Istovremeno, ispred opozicionog Socijaldemokratskog saveza okupile su se pristalice vladajuće partije, tražeći od Ivanova da povuče odluku o pomilovanju šefa SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg premijera i predsednika Makedonija Branka Crvenkovskog.
Demonstranti i policija nakratko su se sukobili i u Bitolju, gde su učesnici protesta pokušali da uđu u zgradu opštine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miting i kontramiting u Skoplju, tuča u Bitolju

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2016

SKOPLJE - Nekoliko hiljada pristalica opozicije protestuje u centru Skoplja, tražeći ostavku predsjednika Đorđija Ivanova. Ispred opozicione SDSM protest simpatizera vladajuće VMRO-DPMNE. Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore. Tuča tokom demonstracija u Bitolju...Političke tenzije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.