Rok ističe u ponoć, ali nema zakonskih uslova za konačne rezultate izbora

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 23:12

Rok ističe u ponoć, ali nema zakonskih uslova za konačne rezultate izbora

Danas u ponoć ističe rok da Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopšti zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Taj rok će biti produžen, jer se, kako je saopšteno, nisu stekli zakonski uslovi s obzirom na to da još traju rokovi za izjavljivanje prigovora DIK-u i žalbi Ustavnom sudu.

Navode da je od održavanja izbora do danas DIK primio ukupno 24 prigovora, po kojima je postupano blagovremeno i u zakonskom roku od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 24 sata.

Dodaju da je na razloge kašnjenja u određenoj meri uticalo to da su što su podnosioci prigovora izbornim komisijama, odnosno žalbi Ustavnom sudu, koristili poslednji rok za predaju, što je u skladu sa zakonom.

Iz DIK ističu da kašnjenje u utvrđivanju i objavljivanju konačnih rezultata izbora nije uslovljena greškom izborne administracije budući da je Državna izborna komisija o svakom prigovoru odlučila u roku od 24 sata.

Do kašnjenja je, pojašnjavaju, došlo zbog neusklađenosti odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnose na rok za utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora sa rokovima iz Zakona o upravnom postupku koji se odnose na dostavljanje akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.