RIK odbacio prigovor na kandidaturu Preletačevića Belog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK odbacio prigovor na kandidaturu Preletačevića Belog

Republička izborna komisija odbacila je na današnjoj sednici prigovor birača Miroja Jovanovića protiv rešenja o proglašenju kandidature Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, na predsedničkim izborima.

Članovi RIK iz SRS predložili su da se prigovor usvoji, ali za takav predlog nije bilo većine.

Zamenica predsednika RIK iz SRS Željka Radeta kritikovala je obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RIK za odbijanje prigovora, navodeći da je ono u suprotnosti sa Zakonom o izboru narodnih poslanika i Uputstvom za sprovođenje izbora za predsednika Republike.

Radeta je rekla da su u prigovoru nabrojane one nepravilnosti na kandidaturu Maksimovića na koje su ukazali i radikali, te da je prigovor osnovan.

Novosadski advokat Miroje Jovanović podneo je prigovor zbog, kako je naveo, nepravilnosti u postupku predlaganja kandidata Luke Maksimovića, navodeći da izborna dokumenta nisu pravilno popunjena jer izjave birača ne sadrže reči "grupa građana" u delu u kojem se unosi naziv predlagača.

On smatra da ti nedostaci dokumenata i izjava podrške birača ukazuju na to da nisu postojali uslovi za proglašenje njegove kandidature, te da je RIK morala da utvrdi da predlog tog kandidata sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje kandidature i da donese zaključak da se ti nedostaci otklone u roku od 48 sati.

Miroje Jovanović obavljao je funkciju pomoćnika gradonačelnika Novog Sada u prošlom sazivu, ispred stranke Treća Srbija.

Posle izjašnjavanja o prigovoru, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je konstatovao da je na sednicu došao član komisije iz SPS Miljkan Karličić, na čiji predlog je sinoć usvojeno rešenje o proglašenju kandidature Maksimovića.

Karličić je, nakon što je obavešten o odbijanju prigovora, rekao da će se Luka Maksimović "valjda setiti da pozove na čuveno mladenovačko pečenje", te naveo da Beli, kako sam kaže, uvek drži reč.

Predsednik RIK je na to primetio da će na pečenje "verovatno biti pozvana cela Srbija".
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.