RIK: Počele izborne radnje za izbor narodnih poslanika, utvrđene boje listića

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 10:00

RIK: Počele izborne radnje za izbor narodnih poslanika, utvrđene boje listića

Republička izborna komisija donela je odluku o obrascima za podnošenje izborne liste kandidata za narodne poslanike za izbore raspisane za 3. april ove godine.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević konstatovao je sinoć da su otpočele izborne radnje u Srbiji za izbor narodnih poslanika.

Vladimir Dimitrijević je članovima RIK-a rekao da je na obrazloženi predlog Vlade, predsednik Republike doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te da je taj ukaz objavljen u Službenom glasniku, a istovremeno je doneta i odluka o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 3. april 2022. godine.

- Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju od danas, 15. februara. Mogu da konstatujem da su otpočele izborne radnje u Srbiji za narodne poslanike - rekao je Dimitrijević.

Doneta je i odluka o obrascima za podnošenje prijava za posmatranje radnog dana za sprovođenje izbora za narodne poslanike, a odnosi se i na domaće i strane posmatrače. Dimitrijević je rekao da su to uobičajeni obrasci koji su se i ranije koristili.

RIK je doneo odluku da kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije za glasanje za narodne poslanike bude ljubičaste boje, a listić za glasanje sive boje. Takođe, doneta je odluka da boja glasačkog listića za predsedničke izbore bude plave boje, a kontrolni listić "cigla" boje.

Dimitrijević je rekao da su predsednički izbori redovni, kao i da će se održati u 2022. godini.

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je Odluku o nazivu i obliku obrazaca za podnošenje izbornih lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda.

Obrasci potrebni za podnošenje izborne liste su izborna lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - Obrazac OGIK-1/22, saglasnost kandidata za odbornika - Obrazac OGIK-2/22, izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - Obrazac OGIK-3/22 i spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - Obrazac OGIK-4/22, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Odluka o nazivu i izgledu obrazaca za podnošenje prijava za posmatranje rada GIK postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanih za 3. april 2022. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.