Prošla i 19. izborna lista, ima novih falsifikata

Izvor: Mondo, 12.Apr.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošla i 19. izborna lista, ima novih falsifikata

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas još jednu - 19. izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore, a za još jednu utvrdila da se služila falsifikovanjem.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Proglašena je lista “Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani”, a odbijena “Mađarski pokret-za promene-DZVM”, jer je utvrđeno da nije imala potrebnih 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << potpisa, budući da je za 1.611 utvrđeno da je overeno pečatom koji nije u funkciji.

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je da je i u slučaju te liste prisutna “tragikomična situacija”, odnosno problem sa falsifikovanjem, budući da je za 1.611 potpisa utvrđeno da su overene pečatom koji Prvi osnovni sud u Beogradu ne koristi još od januara 2015. godine i da ih Prvi osnovni sud nije ni overavao.

“Insistiraćemo da se otkrije ko nam je sa ovim u ovom izbornom procesu poprilično zagorčao život”, rekao je Đurđević, navodeći da je RIK i o tom slučaju obavestio policiju i tužilaštvo, koji će dalje postupati u skladu sa nadležnostima.

On je naveo da u slučaju Republikanske stranke, za koju je takođe utvrđeno da je falsifikovala potpise, mogao da se primeni vanredni pravni lek i da se rešenje o proglašenju te izborne liste oglasi ništavnim, ali je ukazao da bi zbog mogućnosti žalbi i rokova za to, mogao da se dovede u pitanje izborni proces.

“Ja bih najradije oglasio ovu listu ništavnom, ali bih se kockao sa celim izbornim procesom”, odgovorio je Đurđević pojedinim članovima RIK-a, koji su smatrali da preko toga ne sme da se prođe.

Kada je u pitanju proglašena lista “Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani”, ona je otklonila sve nedostatke na koje je ukazala RIK, pa su se stvorili uslovi za njeno proglašenje.

Toj listi je utvrđen položaj političke stranke nacionalne manjine, a njeni predstavnici su imenovi u širi sastav RIK-a.

Politička stranka “Nijedan od ponuđenih odgovora” obavestila je RIK da je povukla izbornu listu kandidata za narodne poslanike.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.