Priština odlučila da odloži izbore na severu Kosova i Metohije za april 2023., Kvinta pozdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2022, 18:08

Priština odlučila da odloži izbore na severu Kosova i Metohije za april 2023., Kvinta pozdravlja

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je da se izbori na severu Kosova i Metohije odlažu za april 2023. godine zbog postojećeg nivoa rizika.

Ona je navela da je ta odluka doneta posle sastanka sa predstavnicima političkih partija, prenela je prištinska Koha.

Osmani je dodala da je od kosovske policije i obaveštajne agencije u Prištini dobila procenu postojećeg nivoa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rizika, ali nije želela da navede detalje o tom izveštaju.

Osmani je, nakon sastanka sa političkim partijama, odredila 23. april kao novi datum za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana i za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Ona je navela da među političkim partijama postoji konsenzus za odlaganje izbora na severu KiM i da je uzeta u obzir i ocena nadležnih institucija o bezbednosnoj situaciji na severu KiM, prenosi Reporteri.

Odlukom Osmani nalaže se centralnoj izbornoj komisiji u Prištini da preduzme sve neophodne radnje za održavanje izbora u novom terminu.

Izbori na u četiri opštine na severu KiM trebalo je da budu održani 18. i 25. decembra.

Rode:Ambasade Kvinte i EU pozdravili odluku o odlaganju izbora

Ambasade zemalja Kvinte i kancelarija Evropske unije pozdravile su odluku Prištine da odloži izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, saopštio je večeras ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode.

On je na Tviteru ocenio da je takva odluka konstruktivna i da se njome unapređuju napori za promovisanje bezbednije situacije na severu KiM, što je, kako je naglasio, ključno za dijalog koji se vodi pod posredstvom EU "kao jedini način za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa" između Beograda i Prištine.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kancelarija EU/Specijalnog predstavnika EU pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da odlože opštinske i izbore za gradonačelnika u četiri severne opštine u ovom trenutku", naveo je Rode.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rode: Ambasadori Kvinte i EU pozdravili odluku o odlaganju izbora na KiM

Izvor: 24sedam.rs, 10.Dec.2022

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je ranije danas da se izbori na severu KiM odlažu za april 2023. godine zbog postojećeg nivoa rizika

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.