Preliminarni rezultati: Janšin SDS vodi sa 25 odsto glasova

Izvor: N1 televizija, 03.Jun.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preliminarni rezultati: Janšin SDS vodi sa 25 odsto glasova

Preliminarni rezultati slovenačkih parlamentarnih izbora potvrdili su da je konzervativna Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše dobila najveći broj glasova.

Izborna komisija je saopštila posle prebrojavanja tri četvrtine glasačkih listića da je SDS dobila podršku oko 25 odsto birača.

Agencija STA prenosi da je na drugom mestu antiinstitucionalna partija "Lista Marjana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Šarca" (LMŠ) sa oko 12 odsto glasova.

Socijal-demokrate su na trećem mestu sa oko 10 odsto glasova, dok je Stranka modernog centra, dosadašnjeg premijera Mire Cerara, dobila podršku oko devet odsto birača.

Nijedna stranka nema dovoljno glasova da sama formira vladu, te će ona biti koaliciona.

Oko 1,7 miliona od ukupno dva miliona državljana Slovenije imalo je pravo glasa na današnjim izborima.

Za mandate u novom sazivu parlamenta s 90 poslaničkih mesta borilo se 1.630 kandidata iz 25 stranaka.

Razlog da se parlamentarni izbori u Sloveniji održe nekoliko nedelja pre redovnog roka bila je iznenadna ostavka odlazećeg premijera Mira Cerara u martu zbog neuspelog železničkog projekta.

Janša: Nadam se da ćemo moći da formiramo novu Vladu Slovenije

Lider SDS Janez Janša izrazio je nadu da će moći da formira novu Vladu Slovenije, koju bi, kako je rekao, SDS vodila u korist svih građana.

Nakon prvih procena, Janša je zahvalio građanima na podršci i naveo: "Ne bojimo se sutra, već se radujemo".   "Ako SDS formira vladu, vodićemo je na fer način, u korist svih građana", dodao je Janša.

Izlazne ankete pokazuju da njegova partija neće moći sama da formira vladu i da bi Janša mogao da ima poteškoća u pronalaženju koalicionih partnera.

A šta su građani rekli za N1 danas, pogledajte u videu:

Izvor: N1 Zagreb

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.