Ponavljaju se izbori na jednom biračkom mestu u Aranđelovcu

Izvor: RTS, 27.Apr.2010, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponavljaju se izbori na jednom biračkom mestu u Aranđelovcu

Izbori na biračkom mestu broj 16 se ponavljaju, odlučila, u ponedeljak u kasnim večernjim satima, Opštinska izborna komisija u Aranđelovcu.

Opštinska izborna komisija u Aranđelovcu nije proglasila konačne rezultate, jer se u jednoj glasačkoj kutiji pojavilo više listića nego glasača. Izborna komisija je poništila glasanje na tom biračkom mestu i izbori (biračko meste broj 16) će biti ponovljeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Konačnu odluku o ponavljanju izbora na jednom biračkom mestu komisije je donela u ponedeljak pred ponoć pošto su u večernjim satima na zahtev koalicije G17 PLUS-SDPS-Zajedno za Šumadiju listići sa biračkog mesta broj 16 ponovo prebrojani.

Novo prebrajanje pokazalo je ponovo da je broj listića u glasačkoj kutiji veći od broja građana koji su glasali na tom mestu pa je Optšinska izborna komisija osnažila popodnevnu odluku o ponavljanju izbora na tom mestu, saznaje Internet portal RTS-a.

Na još četiri glasačka mesta pojavio se manjak listića u glasačkim kutijama u odnosu na broj izašlih birača. Zbog toga, neki članovi Opštinske izborne komisije odbili su da potpišu zapisnike, ali razlika te vrste u broju glasačkih listića ne predstavlja zakonski osnov za poništavanje odnosno ponavljanje izbora na tim mestima.

Dakle, glasanje u Aranđelovcu će bit ponovljeno na jednom izbornom mestu.

"Interesantno je da na tom biračkom mestu podjednak broj glasova imaju prve dve liste, po 201 glas. Smatramo da to ne može da dovede do ozbiljnijih promena u izbornom rezultatu", rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Ivan Petrović.

Petrović veruje da će biti i prigovora na tok izbornog procesa, kao i na pomenute odluke koje je komisija donela, ali nije mogao da odgovori na pitanje kada će izborni rezultati biti ozvaničeni.

SNS vodi, demokrate najavljuju koaliciju

Prema nezvaničnim konačnim rezultatima, Srpska napredna stranka osvojila je najviše glasova - 26,10 odsto, odnosno 13 mandata.

Demokratska stranka, koja je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila deset mandata, odnosno 21,23 odsto, najavila je osnivanje koalicije za formiranje vlasti u Aranđelovcu.

Ako i po utvrđivanju konačnih rezultata bude isti raspored mandata, DS, SPS, koalicija G 17 Plus-Zajedno za Šumadiju-Socijaldemokratska partija Srbije, i LDP, sa 22 odbornička mesta, od ukupno 41, mogle bi da formiraju većinsku vlast.

Predsednik opštinskog odbora DS-a i prvi na izbornoj listi te stranke Vlada Gajić rekao je da bi Demokratska stranka mogla da formira vlast sa koalicionim partnerima SPS, G 17 plus i LDP.

Politički direktor G 17 Plus Vladimir Ilić izjavio je da će "Aranđelovac dobiti proevropsku demokratsku vlast i, naravno, da ona nije moguća bez G 17 plus, kao što neće biti moguća ni vlast na republičkom nivou".

LDP je saopštio da "s obzirom na raspored osvojenih glasova i zahvaljujući velikom uspehu LDP-a, koji je prvi put u ovoj opštini ušao u sastav budućeg parlamenta, vlast će moći da formiraju koalicija sa kojom Demokratska stranka vlada na republičkom nivou i Liberalno-demokratska partija".

Naprednjaci, međutim, smatraju da je rano razmišljati o koalicijama i kako su rekli, uživaju u ubedljivoj pobedi. 

"Bolje bi im bilo da razgovaraju sa najjačom političkom strankom, a to je u Aranđelovcu, a ja mislim i u Srbiji, SNS, da se dogovorimo kako će Aranđelovac da krene dalje, nego da preračunavaju glasove i izračunavaju kako da prevare naprednjake", rekao je lider SNS-a Tomislav Nikolić.

Na pitanje ima li mesta za razgovor DS-a i SNS-a, Nikolić je odgovorio da to treba pitati naprednjake iz Aranđelovca, ali da, koliko on poznaje naprednjake, oni razgovore nikada ne odbijaju.

"Nije, međutim, na DS-u da nam nudi razgovore, nego na nama koji smo najjači da ponudimo razgovore strankama sa kojima želimo da formiramo većinu", dodao je Nikolić.

Nezvanični konačni rezultati, prema broju glasova su: SNS - 6.446 glasova (26,10 odsto), DS - 5.243 (21,23 odsto), SPS-PUPS-JS- 3.517 (14,24 odsto), NS - 1.865 (7,55 odsto), G17 PLUS-SDPS- Zajedno za Šumadiju - 1.812 (7,34 odsto), DSS - 1.657 (6,71 odsto) i LDP - 1.308 glasova (5,30 odsto).

Cenzus nisu prešli SRS, sa 1.198 glasova (4,85 odsto) i SPO, sa 844 glasa (3,42 odsto).  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponavljaju se izbori na jednom biračkom mestu

Izvor: S media, 27.Apr.2010

Opštinska izborna komisija u Arandjelovcu poništila je glasanje na biračkom mestu br.16 u Osnovnoj školi "Miloš Obrenović", tako da će u nedelju, 2. maja, biti ponovljeno glasanje na tom biračkom mestu, izjavio je predsednik izborne komisije Ivan Petrović. ..On je rekao da se glasanje ponavlja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.