POLITIČKI ZEMLJOTRES U IZRAELU: Netanjahu GUBI TLO POD NOGAMA, sada se oglasio i GLAVNI IGRAČ (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2019, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLITIČKI ZEMLJOTRES U IZRAELU: Netanjahu GUBI TLO POD NOGAMA, sada se oglasio i GLAVNI IGRAČ (FOTO/VIDEO)

Ovo je prvi put da se u Izraelu u jednoj godini dva puta održavaju parlamentarni izbori.

Bitka izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za politički opstanak će se po svoj prilici nastaviti i narednih dana ili nedelja pošto su izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora pokazale da je rezultat praktično nerešen.

Izraelska izborna komisija je saopštila da je na ponovljenim parlamentarnim izborima glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 69,4 odsto građana sa pravom glasa, što je neznatno više nego u aprilu, kada je izlasnost bila 68,5.

Ankete koje su sprovele izraelske televizijske stanice pokazale su da je Netnijahuov Likud osvojio između 31 i 33 mesta u parlamentu, koji broji 120 mesta, dok je partija centra Plavo belo bivšeg generala Benija Ganca osvojila između 32 i 34 mesta.

THREAD Israel just had its second election of 2019. While the final result will not be known for a few more days, it looks like there is no clear winner for a second time.

Still, a few things are clear > pic.twitter.com/jBcnE2HLdw

— Yachad UK (@YachadUK) September 17, 2019

Prema izlaznim anketama bivši Netanijahuov saveznik i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman bi mogao odigrati odlučujuću ulogu, a podrška njegove ekstremno desničarske stranke Jizrael Beitenu će biti ključna za formiranje vladajuće koalicije.

Liberman se oglasio, i pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva nakon što su izlazne ankete pokazala da niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima održanim u utorak.

Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinsta koju bi činile njegova Izrael Beitenu, Likud premijera Benjamina Netanijahua i Plavo-bela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Ganca.

#LIVE: Israeli election kingmaker Avigdor Lieberman calls for unity government with Blue and White, Likud parties https://t.co/1KlslLfxYm pic.twitter.com/0rvuQHjQ86

— Arab News (@arabnews) September 17, 2019

Ne očekuje se da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju predvodi neko drugi.

Izbori su organizovani nakon nerešenog rezultata izbora u aprilu na kojima je Netanijahu pokazao retku političku slabost i nije uspeo da formira vladu.

Likud i partija Plavo belo su u aprilu osvojili po 35 mesta u Knesetu, i nijedna stranka nije uspela da osvoji podršku manjih partija kako bi formirala koalicionu vladu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.