Osvrt na prošlu godinu

Izvor: RTS, 01.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvrt na prošlu godinu

Predsednički i parlamentarni izbori, pomirenje nekadašnjih političkih protivnika, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, hapšenje Radovana Karadžića, neki su od događaja koji su obeležili političku scenu u godini za nama. U kolektivni deo sportskog pamćenja urezane su pobede srpskih tenisera i plivača.

Istorija sveta pamtiće 2008. i to ne po dobru. Finansijski zemljotres na Volstritu šokirao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ameriku i uzdrmao čitavu Planetu. Dugo će se prošla godina porediti sa ranijim istorijskim prekretnicama.

U Srbiji su godinu za nama obeležili izbori - predsednički i parlamentarni. Boris Tadić drugi put za redom dobija mandat da vodi zemlju, a Vlada prvi put okuplja protivnike devedesetih.

Istorijsko pomirenje DS-a i SPS-a pokazalo se u 2008. kao najfunkcionalniji deo Vlade, konglomerata više od deset stranaka. Pitanje je da li će se Srbi tih događaja, za pet ili deset godina, sećati jer 2008. u istoriju ulazi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

"Politički događaji na ovom prostoru podudarili su se sa događajima od istorijskog značaja u dva slučaja i to proglašenje, priznanje ali i diplomatska borba za Kosovo i hapšenje Radovana Karadžića i spektakularnost samog tog slučaja", kaže kulturolog Divna Vuksanović.

U Beogradu je, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, održan moleban za Kosovo, na kome je mirno šetalo oko milion građana. Svet je, međutim obišla slika paljenja ambasada, a domaće medije amaterski snimak "Kosovo za patike".

Radikali, tada još jedinstveni, organizuju mitinge podrške Radovanu Karadžiću. U Hag je u 2008. prebačen i Stojan Župljanin, a osim haških, godinu su obeležila i hapšenja bivšeg fudbalera Dragana Džajića, studenta Miladina Kovačevića, gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića.

Političku 2008. "prodrmala" su i dva parafa. Jedan Đelićev na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i drugi Tadićev na gasni sporazum sa Rusijom. I jednom i drugom prethodila je žestoka polemika u parlamentu.

U statistici Srbije ostaće zabeleženo da je parlament 2008. odmah po osnivanju otišao na odmor, veći deo jesenjeg zasedanja bio je u blokadi, nisu izostala međusobna vređanja poslanika, ali ni decembarsko čupanje za kosu.

Čupanju za kosu prethodio je rascep najveće opozicione stranke posle 18 godina. Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić politički su se razišli u septembru.

Nekako u isto vreme, svet je počela da potresa finansijska kriza, koja je u Srbiji registrovana malo kasnije, a do decembra čak predstavljana kao razvojna šansa zemlje. Građani će je tek osetiti.

Sportske pobede

U lepši deo kolektivnog sportskog pamćenja urezaće se pobede srpskih tenisera i plivača. Đoković je osvojio prvi Grend slem turnir Australijan open, Ivanovićeva "Rolan Garos", Jankovićeva je završila godinu kao najbolja igračica sveta, Zimonjić kao najbolji dubl igrač, a Čavić sa dve zlatne medalje na dva Evropska prvenstva i srebrom na Olimpijskim igrama.

Sportsku 2008, međutim, obeležile su i prve presude navijačima, među kojima i jedna od 10 godina zatvora.

Muzički trag 2008. nesporno će pripasti Evrosongu, ali i gostovanjima Polisa, Nik Kejva, Kvina, Žan Mišel Žara.

Protekle godine, Srbija je ostala bez najpopularnijeg izvođača romske muzike Šabana Bajramovića.

Naša televizija proslavila je 50 godina postojanja i prva počela sa emitovanjem digitalnog programa.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres,   Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija 2008. " najbitniji događaji

Izvor: B92, 02.Jan.2009, 14:37

Beograd -- 2008. godinu u Srbiji su, između ostalog, obeležili proglašenje nezavisnosti Kosova, hapšenje Radovana Karadžića, potpisivanje SSP-a i formiranje vlasti DS-SPS...Nezavisnost Kosova - Skupština Kosova 17. februara usvojila je aklamacijom Deklaraciju o nezavisnosti. Vlasti u Srbiji saopštile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.