Novi DSS i Niš, moj grad strahuju od beogradskog scenarija na izborima i traže tačan broj prijavljenih Nišlija

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2024, 16:51

Novi DSS i "Niš, moj grad" strahuju od "beogradskog scenarija" na izborima i traže tačan broj prijavljenih Nišlija

Kako se izborne neregularnosti na izborima u Beogradu ne bi ponovile u Nišu, koalicioni partneri Novi DSS i “Niš, moj grad” smatraju da bi tesno povezana, sinhronizovana i ukrupljena opozicija, zajedno sa udruženjima građana i sindikatima uspela da nijedna opozociona lista ne ostane ispod cenzusa nakon izbora u Nišu. Od MUP-a traže tačan broj prijavljenih građana sa prebivalištem u Nišu od kraja decembra 2022. godine, kao i novoprijavljene iz 2023. zaključno sa 8. martom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ove godine.

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni, smatraju iz Nove Demokratske stranke Srbije i koalicije “Niš, moj grad” i ističu da su na rezultate izbora u prevelikoj meri uticala vladajuća stranka, državne instuticije i organi vlasti.

Kako bi pobedili na lokalnim izborima u Nišu, smatraju da su potrebni bolji izborni uslovi, uključujući otvaranje Javnog servisa i medija koji se finansiraju iz budžeta Grada Niša.

Takođe, traže i kvalitetniji pristup biračkim spiskovima i kontroli na biračkim mestima.

Na sastanku se razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listićima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, te je donešen zaključak da se zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Informacija od javnog značaja, tačan broj prijavljenih lica sa prebivalištem u Nišu na dan 31.12.2022. i novoprijavljenih na dan 17.12.2023. i 08.03.2024. sem novorođenčadi, uz podatak prethodnog prebivališta svih novoprijavljenih lica - navode ovi koalicioni partneri.

Poručuju da očekuju da će vlast nastaviti "prljavu" kampanju, ucenjivanja, zastrašivanja, podmićivanja birača, zbog čega je neophodno da opozicija obezbedi pouzdane kontrolore na biralištima.

Zadatak niške opozicije je da bude tesno povezana, sinhronizovana, formiranjem još šireg fronta protiv vlasti, odnosno novim ukrupnjavanjem u jednu ili dve kolone- uključivanjem ne samo partija, već i drugih organizacija, udruženja građana, sindikata, što podrazumeva da ni jedna opoziciona lista ne ostane ispod cenzusa - kažu iz Novog DSS-a i “Niš, moj grad”.

Podsetimo, koalicija “Niš, moj grad” i Novi DSS pozvali su nišku opoziciju da se zajednički dogovore “oko ključnih izbornih uslova” i zakazali sastanak, ali Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije, koji je isto to uradio dve nedelje ranije, poručio im je da je okupljanje već počelo i naglasio da se sastanci već održavaju, ali i to da je spreman da razgovara o nosiocu liste, nakon što je Dragan Milić izrazio želju da na izborima nastupe samostalno.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Novi DSS i "Niš moj grad" traže od policije tačan broj prijavljenih lica

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Mar.2024

Opoziciona Koalicija "Niš, moj grad" i Novi DSS zahtevaju precizne informacije od MUP o broju prijavljenih lica u ovom gradu. U kontekstu priprema za nadolazeće izbore, opozicioni lideri ističu po njima, sumnju u mogućnost izborne "manipulacije" aludirajući na izbore u Beogradu...Kako piše u saopštenju,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.