Niški SPS o Petom oktobru: Veštačka revolucija, narod bio zaveden, akteri nestali

Izvor: JužneVesti.com, 05.Okt.2022, 15:00

Niški SPS o Petom oktobru: Veštačka revolucija, narod bio zaveden, akteri nestali

Poseban datum za Socijalističku partiju Srbije, tako niški funkcioneri socijalista opisuju Peti oktobar, dan kada je pre 22 godine Slobodan Milošević izgubio vlast. Tu istorijsku političku promenu ocenjuju kao “veštačku revoluciju”, a za pola miliona ljudi na ulicama Beograda koji su branili izbornu pobedu Vojislava Koštunice kažu da su bili “zavedeni”.

Danas je pre 22 godine pao Slobodan Milošević, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bivši predsednik SR Jugoslavije i SPS-a, a vlast je predao posle izbornog poraza 24. septembra i serije demonstracija i štrajkova koji su kulminirali 5. oktobra ispred Skupštine.

Niški socijalisti kažu da su namerno izabrali ovaj poseban datum za obraćanje javnosti i predstavljanje svog privremenog organa koji će voditi SPS u Nišu do partijskih izbora.

Bojana Simović, bivša direktorka Niškog kulturnog centra, ocenila je da “nakon svih događaja” Peti oktobar može da se kvalifikuje kao veštačka revolucija.

SPS je opstao i ostao dosledan, a akteri Petog oktobra polako su nestali sa političke scene - navela je Simović.

Igor Novaković napomenuo je da je ideja SPS-a opstala, a da ideje Petog oktobra nisu mogle da se prime u narodu i da je njih, zajedno sa akterima, narod odbacio.

Drago mi je da su oni koji su zagovarali neoliberalni kapitalizam nestali, danas su svi socijalisti - naveo je Novaković.

Tog 5. oktobra 2000. narod je branio izbornu volju iskazanu 24. septembra na saveznim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Vojislav Koštunica, a potvrdila je Izborna komisija.

Novaković kaže da ne tvrdi da narod nije bio u pravu, već da je bio zaveden pričom o boljem životu, a da smo 22 godine kasnije tamo gde smo i bili, po mnogim pitanjima, od Kosova do EU.

Do partijskog kongresa u decembru ove godine, niške socijaliste vodiće Privremeni organ kojim rukovodi Igor Novaković, a on će, kako kaže, najverovatnije i predvoditi SPS u budućnosti, u Nišu.

SPS je od osnivanja 1990. ubedljivu većinu političkog postojanja proveo na vlasti, a na pitanje kako SPS vidi u budućnosti, odnosno na kojoj će strani biti SPS ako dođe do promene vlasti, Novaković kaže - “trudićemo se da pobedimo na izborima”.

Imamo želju da implementiramo naše ideje, trudićemo se da implementiramo naše ideje. Želimo da budemo nezaobilazan faktor i partija koja će voditi razvoj grada - naglasio je Novaković.

Kongres SPS biće održan 17. decembra 2022.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.