Dvadeset dve godine od Petog oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 03:03

Dvadeset dve godine od Petog oktobra

Danas se navršava 22 godine od Petog oktobra, velikog protesta koji je organizovala ujedinjena srpska opozicija s ciljem da se Slobodan Milošević skloni s vlasti nakon što je 24. septembra 2000. godine izgubio na izborima.

Širom Srbije tada je neposredno posle izbora počeo generalni štrajk, što je bio i uvod u masovni protest koji je 5. oktobra u Beogradu organizovala Demokratska opozicija Srbije (DOS).

DOS je bila široka grupacija 18 političkih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pokreta koje su za cilj imale smenu režima Slobodana Miloševića na izborima za predsednika i parlament Savezne Republike Jugoslavije 24. septembra 2000. godine.

Sednice predsedništva DOS, koje su činili lideri stranaka, bile su mesto donošenja ključnih odluka - najpre o načinima suprotstavljanja vlastima, a potom i o potezima koje će preduzimati nova vlast.

"Ko sme da vas pogleda u oči", glasio je izborni slogan Vojislava Koštunice, jedinstvenog kandidata ujedinjene opozicije na septembarskim izborima i političara koji je, kako se smatralo, bio faktor jedinstva, pomirljiv izbor za leve, desne, umerene i ujedno najbolja protivteža Slobodanu Miloševiću.

Dvadeset jednu godinu posle Petog oktobra, politički akteri tada opozicionih stranaka nalaze se na različitim stranama političkog ali i društvenog spektra, neki nisu više politički aktivni, a neki nisu ni među živima.

Dve ključne ličnosti petooktobarskih promena više nisu u političkom životu Srbije.

Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke, spiritus movens DOS i premijer Srbije posle izbora 2001. godine ubijen je u atentatu ispred zgrade vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Vojislav Koštunica, predsednik SR Jugoslavije i kasnije premijer Srbije, povukao se iz javnog života posle političkog sunovrata njegove Demokratske stranke Srbije (DSS).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peti oktobar, 22. godine od demonstracija koje su dovele do odlaska Slobodana Miloševića

Izvor: RTS, 05.Okt.2022

Navršavaju se 22. godine od masovnih demonstracija građana koje su dovele do odlaska sa vlasti predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Više stotina hiljada ljudi iz cele Srbije protestovalo je zbog nepriznavanja rezultata predsedničkih izbora. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.