Neka izbori u Keniji budu fer

Izvor: B92, 04.Avg.2012, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neka izbori u Keniji budu fer"

Najrobi -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od kenijskih vlasti da organizuju transparentne, slobodne i fer izbore.

Ona je pozvala Keniju da postane model na koji ceo svet može da se ugleda.

"Tražimo od cele nacije da nastupi jedinstveno i pripremi se za izbore koji će biti pravi model za ceo svet", rekla je Klintonova posle razgovora s predsednikom Mvaijem Kibakijem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ona je od zvaničnika u Najrobiju zatražila da izbegnu ponavljanje scenarija iz 2007. kad je održavanje predsedničkih izbora bilo praćeno nasiljem koje je ubrzo preraslo u etnički motivisana ubijanja pripadnika suprotstavljenih plemena.

Aktuelni kenijski premijer Raila Odinga, bivši vođa opozicije, optužio je tada predsednika Kibakija za krađu glasova na izborima.

Nemiri su doveli do etnički motivisanih ubistava pripadnika Kibakijevog plemena Kikuju, a sam Kibaki je uzvratio odmazdom koja je rezultirala nasiljem kakvo nije viđeno u toj zemlji od sticanja nezavisnosti 1963. godine.

Predsednik Kibaki je najavio da neće sledeće godine učestvovati na predsedničkim izborima, na kojima se najviše šanse za pobedu daje Odingi, preneo je AFP.

Klintonova, koja je u višednevnoj turneji po afričkim državama, posetiće Malavi i Južnu Afriku.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.