Mali Tramp rešio da disciplinuje Kurtija: Nema nikakve VELIKE ALBANIJE, mora da prihvati DRUGO REŠENJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mali Tramp" rešio da disciplinuje Kurtija: Nema nikakve VELIKE ALBANIJE, mora da prihvati DRUGO REŠENJE

Rešenje Amerikanaca kaže da je imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine pokazatelj da Bela kuća namerava da ubedi Nemačku da podrži ovo rešenje za Kosovo

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, juče je preslišavao pobednika na kosovskim izborima Aljbina Kurtija, lidera pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Samoopredeljenje, koji slovi za budućeg premijera takozvane države Kosovo.

Istovremeno, Edvard Džozef, profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins, komentarišući uticaj rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu na dijalog sa Srbijom, naveo je da su birači zadali "jak udarac" Tačiju i da je jasno "da ne postoji ideja da on ima mandat birača za podelu Kosova".

- S druge strane, može da se desi da (lider Samoopredeljenja) Aljbin Kurti postane premijer. I njegov pristup je pomešan, zato što je godinama insistirao na ujedinjenju (tzv.) Kosova sa Albanijom. On ne želi da (tzv.) Kosovo bude nezavisna država, već da se pripoji Albaniji. To bi bilo moguće razmenom teritorija. Kurti je takođe rekao da je protiv predaje nekog dela teritorije Srbima. To je rekao nekoliko puta, ali videćemo - rekao je Džozef.

On ističe i da je samo imenovanje Grenela pokazatelj da Bela kuća smatra da može da ubedi Nemačku da podrži ideju razmene teritorija između tzv. Kosova i Srbije.

- Moguće je da je Bela kuća i dalje angažovana na Balkanu i da veruje da je Grenel osoba koja može da ubedi Nemačku, iako su stavovi važnih rukovodilaca u regionu da razmena teritorije može biti rizična i destabilizujuća - ističe Džozef.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da nema sumnje da je Grenelov glavni zadatak da ubrza dijalog i "smekša" najtvrđe političke opcije, koje će najverovatnije voditi novu kosovsku vladu.

- Grenelov dolazak je međusobno upoznavanje, opipavanje pulsa i slušanje reakcija kosovskih lidera na stavke koje je prethodno Palmer saopštio Prištini. One su, koliko znam, veoma kratke i tiču se ubrzavanja dijaloga - objašnjava Janjić.

Grenel će danas u Beogradu imati sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od kojeg svi očekuju da čuju stavove SAD. Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da su ti stavovi za Srbiju veoma važni, ali napominje da je važno i da svi razumeju da je Srbija dala sve od sebe da do dijaloga dođe, da se nastavi u najboljoj mogućoj meri, ali i da je za dijalog potrebno najmanje dvoje.

- Nije dovoljna dobra volja Srbije, nije dovoljno i nije moguće da vi sve sporazume stalno preispitujete i da sve ono što je jednom potpisano i dogovoreno sutra bude predmet osporavanja kako se promeni politička partija ili kako se promeni pozicija određenog političkog aktera - upozorio je Vulin i poručio Aljbinu Kurtiju da će morati da prihvati da bez Srba nema odlučivanja, a samim tim ni bez Beograda.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i tzv. Kosova, ambasador Ričard Grenel, rekao je juče u Prištini da se nada da će se tzv. Kosovo i Srbija ubrzo sastati i da će pronaći rešenje, saopšteno je iz kabineta predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

Tokom sastanka, kako je saopšteno, Tači je rekao da će tzv. Kosovo biti konstruktivno u pronalaženju rešenja koje će otvoriti put razvoju.

Ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Filip Kosnet i Kristijan Helt odbili su da se sa Aljbinom Kurtijem fotografišu ispred albanske zastave koju on drži u svojoj kancelariji. Na osnovu fotografija nastalih posle odvojenih sastanaka američkog i nemačkog diplomate s Kurtijem jasno je da je pozadina bila sporna, s obzirom na to da je poziranje za kamere bilo premešteno ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište Samoopredeljenja.

- Dva uticajna ambasadora Kosnet i Helt izgleda da ne žele da se fotografišu bez kosovske zastave u pozadini - zaključuje Zeri.

Politički analitičar Fatmir Šeholi smatra da ni Kurti niti bilo ko drugi na premijerskom mestu ne može da odbaci predlog ili savet Amerike.

- Što se tiče pritiska vezano za nastavak dijaloga, smatram da je međunarodna zajednica, a pogotovo SAD, veoma zainteresovana da se to okonča i da se i Srbiji i (tzv.) Kosovu otvori put ka EU. Grenelova uloga je izuzetno važna u ovom procesu, s obzirom na to da ga je imenovao direktno Donalda Tramp - naglašava on.

BONUS VIDEO: Jedna profesorka i četvorica sa KRVAVIM DOSIJEOM: Neko od njih će postati novi premijer tzv. Kosova (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.