MAKEDONIJA I DALJE BEZ VLADE: Vladajuća i albanska stranka ne mogu da postignu dogovor

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jan.2017, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONIJA I DALJE BEZ VLADE: Vladajuća i albanska stranka ne mogu da postignu dogovor

Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka DUI nisu postigle dogovor o formiranju nove makedonske vlade, prenosi MIA.

U ponoć je istekao rok da mandatar i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski formira Vladu.

- VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom ''Za bolju Makedoniju'' kao pobednik održanih izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rešenje - piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se navodi, svako drugo rešenje bi dovelo do "nove krize i problema u ionako podeljenom društvu".

- Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvesnu fazu njenog razvoja - navodi se u saopštenju.

Portparol albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani izjavio je da se ta stranka nije odlučila ni za jednu od pet opcija, što znači da se pregovori o formiranju nove makedonske vlade nastavljaju.

Prema njegovim rečima, toj stranci je trebalo više vremena, jer su argumenti izneti na sastanku predsedništva te stranke bili dosta jaki.

- Debata na sednici bila korisna konstruktivna i dobronamerna, kako bi se donela najbolja i najzdravija odluka za sve građane Makedonije - rekao je Osmani.

Agencija MIA prenosi da je DUI imala mogućnost da se opredeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMR-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 51 od 120 mandata, dok je DUI osvojila 10.

Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Skoplje: Zatraženo raspisivanje novih izbora

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2017

Vladajući VMRO-DPMNE zatražio je raspisivanje novih izbora, neposredno pošto su propali pregovori o formiranju koalicije sa Demokratskom unijom za intergacije Alija Ahmetija. Prethodni izbori održani su 11. decembra.. . VMRO-DPMNE je na izborima osvojio 51 mandat, deset manje od većine potrebne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.