Lomili i uništavali Skupštinu grada, a policija nasilna? Tri neistine u rezoluciji o Srbiji

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 21:51

Lomili i uništavali Skupštinu grada, a policija nasilna? Tri neistine u rezoluciji o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta dogovorili su zajednički predlog rezolucije o Srbiji, glasanje je sutra.

Poslanici različitih grupacija Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su se oko zajedničkog predloga rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora kojom su prihvaćeni predlozi manjeg broja poslanika da se zatraži sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o izborima, od Evropske komisije da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, kao i da se uslovi finansijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoć EU.

Prema konačnoj verziji nacrta rezolucije, u ključnim tačkama rezolucije pominju se izbori, kritika vlasti Aleksandra Vučića ali i suspenzija finansiranja Srbije. Poslanici su požurili da donesu ovu rezoluciju pre izveštaja ODIHR, koji će doći krajem februara.

Ovo su neke od neistina koje se nalaze u rezoluciji Evropskog parlamenta.

U rezoluciji EP navodi se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno zloupotrebio zahteve opozicije za prevremene izbore, raspustio parlament i zakazao prevremene izbore, piše Alo.

Zar je zloupotreba to što im je dao to što su sami tražili?

Alo podseća, kako su svi mediji i objavili, 11. septembra predstavnici dela opozicije, koja je organizovala proteste "Srbija protiv nasilja", predali su zahtev u kojem od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. Tražili su izbore po svaku ceni i govorili da neće stati dok izbore ne dobiju.

I predsednik Srbije im je to dao. Parlament je raspušten, a izbori zakazani. I sada, prema rezoluciji EP ispada da je Vučić "zloupotrebio" izbore tako što im je iste dao, navodi pomenuti medij.

Evropski parlament osuđuje "nesrazmernu upotrebu policijske sile prema protestantima radi izborne prevare", navodi Alo.rs kao drugu neistinu koja se nalazi u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Kako objašnjava pomenuti portal, upotrebe sile nije bilo, ali je bilo haosa koje je opozicija pravila.

Lomili su i uništavali Skupštinu grada, a iza sebe su ostavljali pustoš, srču, staklo, haos.

Njih 2.400 ljudi je bilo na jednom od njihovih, kako Alo navodi, najnasilnijih predstava, 24. decembra i tada su satima policajce gađali palicama.

Da sve bude još čudnije, ti isti evroposlanici tvrde da je srpska policija upotrebila prekomernu silu, u svojim zemljama imaju daleko veću upotrebe sile od strane organa reda. U Nemačkoj je policija, u suzbijanju protesta, ljude tukla palicama, a videli smo i kako to izgleda kada policija i u Holandiji upotrebi silu. Snimci tako brutalno gušenih protesta preplavljivali su mesecima društvene mreže, navodi pomenuti portal.

Parlament EU rezolucijom je najavio moguću suspenziju fondova za Srbiju. EP poziva sve da smanje ili ukinu finansiranje vladi Srbije ako Srbija nije voljna da pokrene međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima.

Radomir Lazović, jedan od predvodnik opozicije danas kaže da je on zadovoljan time - dakle zadovoljan je svime čime se urušava stabilnost Srbije, piše Alo.

Kako se navodi, opozicija u kontinuitetu mesecima radi na pokušajima destabilizacije Srbije, samo u želji da sa vlasti skine predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pomenuti portal dalje dodaje da su pokušavali to da urade na ulici, nasilno. Lomili su, tukli, sprovodili najstrašnije kampanje, samo da bi izazvali haos. Ništa dobro za narod Srbije nisu uradili, štaviše - čine sve da Srbiju odvedu u ponor.

Požurili su da donesu ovu rezoluciju pre izveštaja ODIHR, koji će doći krajem februara. A u rezoluciji se nigde ne pominje da Srbima na KiM nije dozvoljeno da glasaju, da im je Kurti uskratio pravo glasanja. Naši građani nisu mogli da izađu na birališta u mestima u kojima žive... Dakle, u rezoluciji EP se nigde ne pominje da je Srbima na KiM bilo uskraćeno najosnovnije pravo - pravo glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Ako Srbija ne popravi izborne uslove suspendovati EU fondove”: Usaglašen tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji

Izvor: Danas, 07.Feb.2024

Većinske političke grupe u Evropskom parlamentu usaglasile su tekst rezolucije o Srbiji kojom se poziva na sprovođenje međunarodne istrage o nedavnim izborima, upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći EU Srbiji popravljanjem izbornih uslova, prenosi RTS.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.