Kosovski sudovi zatrpani slučajevima izbornih prevara

Izvor: Southeast European Times, 21.Apr.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski sudovi zatrpani slučajevima izbornih prevara

Izbori u decembru 2010. godine bili su poremećeni prevarama i manipulacijama. Oni koji su optuženi za te radnje sada izlaze pred sud.

21/04/2012

Muhamet Brajšori i Safet Kabaši za Southeast European Times iz Prištine -- 21.4.2012.

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 1.343 osobe zbog izbornih prevara -- zloupotrebljavanja prava na glasanje i uništavanja glasačkih dokumenata – na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u decembru 2010. godine, što je do sada najveći slučaj sa kojim se suočio kosovski pravosudni sistem. Procenjuje se da će protiv još 931 osobe biti podnete optužnice u Prištini i Prizrenu.

Laura Pula, koordinatorka tužilačkog tima koji radi na slučajevima izborne prevare, izjavila je za SETimes da opštinski tužioci rade na tome da se osobe koje su manipulisale glasovima privedu pravdi, dodajući da je to izazov.

„To je prvi krivični postupak te vrste koji se ozbiljno razmatra i morali smo da radimo brzo na slučajevima, koji uključuju proces sa toliko mnogo učesnika“, rekla je Pula.

Seb Bitići, izvršni direktor Instituta za balkansku politiku, izjavio je za SETimes da je kapacitet sudova na Kosovu ograničen u suočavanju sa tako velikim brojem predmeta.

Kosovo ima najmanju proporciju sudija u Evropi -- 14 sudija na svakih 25.100 stanovnika -- i u toj situaciji kapacitet sudova je slab. Ali, to ne znači da sudovi to treba da koriste kao izgovor za nedostatak suđenja. O predmetima se mora strogo suditi i moraju se izricati oštre kazne da bi se sprečile prevare; ne samo simbolične kazne, kao što se dešavalo do sada“, rekao je Bitići.

Pula je rekla da je za tužilaštvo razjašnjenje izbornih prevara bio prioritet.

„To je stvorilo zabunu tokom opštih izbora u medijima i civilnom društvu. …Da bismo bili transparentni prema svima, objavljivali smo povremene izveštaje o napretku istrage i razjašnjenju manipulacija. Ne možemo samo da posmatramo kada uočimo takve slučajeve prevare i da nam oni ne postanu prioritet“, rekla je Pula.

Bitići se slaže. „Nije važno da li je ili nije postojao nivo naredbe -- manipulisanje izborima je krivično delo i svaki slučaj bi trebalo da bude kažnjen, bez obzira na kojem je nivou“, rekao je on.

„Stepen prevare bio je vrlo velik, a legitimitet institucija narušen … imamo frustraciju među građanima i demokratski proces koji je vrlo zabrinjavajući, posebno imajući u vidu da je Kosovo tek ušlo na put demokratizacije“, rekao je Bitići za SETimes.

Pula kaže da će onima koji budu osuđeni biti zabranjeno da rade u izbornom procesu četiri godine, pored izdržavanja kazne koja im bude izrečena.

„[Biće] i drugih mera koje će preduzeti Centralna izborna komisija i druge institucije, kao što je čišćenje kompletnih biračkih spiskova, organizovanje izbora tokom leta, kada su dani duži, i otvaranje centara za prebrojavanje glasova“, rekao je Bitići.

Pula je rekla da je važno da presude povećaju svest u budućnosti.

„Voleli bismo da odluke budu oštrije, s obzirom da većina presuda uključuje novčane ili uslovne kazne. To nas je podstaklo da uložimo žalbe na skoro sve sudske odluke do sada. Mogu da kažem da smo u preko 90 odsto tih predmeta uložili žalbe.“

Adrijan Bejtulahu iz Građanske demokratije akcije, lokalne nevladine organizacije iz Prištine, bio je posmatrač na izborima.

„Bilo je strašno za demokratiju videti šta se dešavalo u decembru 2010. godine -- predstavnici svih stranaka manipulisali su [glasovima] -- falsifikovali potpise, ovlašćenja i slično, samo da bi pobedili -- [ignorišući] uticaj koji je to imalo na demokratiju i na volju građana“ rekao je Bejtulahu za SETimes.

Opštinski sud u Uroševcu osudio je u februaru na po šest meseci zatvora trojicu članova izborne komisije -- Naima Sahitija (PDK), Agrona Zećirija (Samoopredeljenje) i Agima Ramadanija (DSK). Njih trojica proglašeni su krivim za nezakonite radnje tokom izbornog procesa 2010. godine u selu Softaj.

Sudsko veće -- kojim je predsedavao Baškim Hiseni -- reklo je da su zvaničnici napunili izbornu kutiju sa 247 imena osoba koje podržavaju njihove kandidate i izvadili 171 glasački listić u korist svojih protivnika.

„Ovim presudama želimo jasno da stavimo do znanja svim članovima komisija koji su uključeni u izbore i onima koji [planiraju da budu] deo sledećih izbora da budu pažljivi i sprovode proces dostojanstveno“, rekao je Hiseni za SETimes. „Sud će nastaviti da izriče kazne svim onim osobama koje su zlopotrebile glasanje, čak i ako se radio o jednom listiću, zato što to ugrožava celokupan proces.“

Odgovarajući na žalbe tužilaštva da sud nije izrekao dovoljno oštre kazne, sudija je objasnio da je nivo umešanosti svakog optuženog različit i da u nekim slučajevima nisu dokazane sve optužbe. „Sud je doneo relativno oštre kazne -- osudili smo te ljude na zatvorske kazne“, rekao je Hiseni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.