KURTI TVRDOGLAVO NASTAVLJA PO SVOM! Uprkos zahtevu Zapada, Priština ne menja stav u vezi sa izborima na severu

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2023, 22:34

KURTI TVRDOGLAVO NASTAVLJA PO SVOM! Uprkos zahtevu Zapada, Priština ne menja stav u vezi sa izborima na severu

EU i SAD su zatražile brzo donošenje odluka za nove izbore, kako bi se izbegle tenzije.

Uoči posete izaslanika EU i Kvinte Beogradu i Prištini, kosovska izvršna vlast je saopštila da nije promenila stav o putu kojim ide ka novim izborima u severnim opštinama, uprkos zahtevu Evropske unije da se do izbora dođe ostavkama gradonačelnika, piše Koha.

"Imamo u vidu da su prošli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izbori bili sa malim učešćem građana, iz poznatih razloga, odnosno jer je Srbija ucenjivala i zastrašivala Srbe, ali su gradonačelnici rezultat demokratskog, legitimnog i ustavnog procesa. Njihova smena mora biti obavljena demokratskim, ustavnim i pravnim sredstvima, a peticija je najbolji način da se očuva demokratija i garantuje pravna sigurnost za gradonačelnike", rekao je ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Međutim, i

Očekuje se da će evropski i američki predstavnici tražiti operativne akcije za eskalaciju situacije na severu i novi plan za razgovore između Kosova i Srbije za vikend.

Savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, kao i emisari iz EU i SAD, i to Emanuel Bon, Jens Plotner, Frančesko Talo, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, posetiće u subotu Kosovo i Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju iz Brisela, petorka ima za cilj konkretan napredak u primeni sporazuma i smirivanju situacije.

Zahtev Vlade da Srbija odgovara za "teroristički napad u Banjskoj", ponovio je i ministar lokalne samouprave Krasnići.

Upućeni kažu da, kako piše Koha, ako se pronađu dokazi, ta situacija ne bi trebalo da prođe nekažnjeno za Srbiju.

- Ako se nađu dokazi o umešanosti Srbije u napad, makar i indirektno, očekivao bih da zapadne zemlje usvoje kaznene mere protiv Srbije. Slučaj Banjska već jasno pokazuje koliko je trenutna situacija na Kosovu nestabilna i koliko je važno postići pregovaračko rešenje između Beograda i Prištine - rekao je profesor međunarodnih odnosa na Oksfordu Ričard Kaplan.

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin upozorio je da će od Srbije biti zatraženo da smatra odgovornom počinioce napada 24. septembra, dok će primena Ohridskog sporazuma biti uslov za obe strane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vlada Kosova: Smena gradonačelnika u opština na severu samo peticijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2023, 16:52

Uoči sutrašnje posete petorice evropskih i američkog predstavnika, Vlada Kosova je saopštila da nije promenila stav na putu ka novim izborima u severnim opštinama putem peticije, kako je utvrđeno u admnistrativnom uputstvu koje je ranije izdala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.