KLJUČNI DAN ZA KUBU: Održavaju se izbori, među kandidatima predsednik Migel Dijaz-Kanel i bivši lider Raul Kastro

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2023, 21:21

KLJUČNI DAN ZA KUBU: Održavaju se izbori, među kandidatima predsednik Migel Dijaz-Kanel i bivši lider Raul Kastro

Izbori dolaze u najteža vremena po Kubu

Narod Kube glasa za novi saziv Narodne skupštine u narednih pet godina na izborima na kojima nema iznenađenja jer ima 470 kandidata za 470 poslaničkih mesta Međutim, presudni faktor će biti izlaznost, koja u poslednje vreme opada.

Osam miliona birača je pozvano da izabere 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca - uglavnom članova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Komunističke partije Kube (PCC, jedina partija u zemlji) za 470 mesta u Narodnoj skupštini.

Biračka mesta se zatvaraju u 18 časova (24 časa po srednjeevropskom vremenu). Izlazak na izbore na Kubi nije obavezan. Birači mogu zaokružiti ime jednog ili više kandidata u izbornoj jedinici ili zaokružiti "izabrati sve kandidate", što znači svih 470 kandidata. Polovinu kandidata imenovali su dosadašnji predstavnici, a ostatak opštinska veća.

Izbori se održavaju u vreme kada Kuba prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih više od 30 godina, sa galopirajućom inflacijom i talasom migracija bez presedana, pogođenom pandemijom, pooštravanjem američkog embarga i strukturnim slabostima domaća privreda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.