Izbori protiv državnih interesa

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori protiv državnih interesa"

Beograd -- Rezultate lokalnih izbora bez saglasnosti Beograda u Zvečanu i Zubinom Potoku za sada bi priznali DSS, URS i SRS. Arsić: Izbori su protiv državnih interesa.

U centralama stranaka u Beogradu različito se gleda na lokalne izbore koji će biti održani u Zvečanu i Zubinom Potoku, a stavovi su suprotstavljeni kako u vlasti tako i u opoziciji, piše "Politika".

Ujedinjeni regioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije sa svojom listom izlaze na lokalne izbore u ove dve severnokosovske opštine iako su u vladi koja smatra da te izbore ne bi trebalo organizovati na Kosovu.

Potpredsednica URS-a Suzana Grubješić, kazala je za „Politiku” da vlada nije donela nikakvu odluku, „već su Goran Bogdanović i Oliver Ivanović saopštili svoj stav”.

Na pitanje na osnovu čega je URS dao saglasnost njihovom poslaniku Stojanki Petković da preda listu za lokalne izbore kada, po svemu sudeći, to neće učiniti ostale stranke iz vlade, Grubješićeva je odgovorila da je predsednica skupštine raspisala lokalne izbore i na KiM, te da svaka stranka ima pravo da odluči da li na njima učestvuje ili ne.

U DSS-u i SRS-u ne samo da smatraju da lokalne izbore treba održati i priznati njihove rezultate nego misle da bi buduća vlada morala da preispita odgovornost zašto se ovi izbori ne održavaju na normalan način. Osim toga, u ovim strankama jasno ističu da bi bili preispitani i poništeni sporazumi koje je Borislav Stefanović postigao u Briselu.

Ukoliko bi ušli u novu vladu, potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić je rekao da bi priznali rezultate izbora „zato što su oni po zakonu raspisani i po zakonu treba da se održe”, a potom bi pozvali na odgovornost „one koji nisu pomogli da se oni održe”. Samardžić je objasnio da misli na Vladu Srbije koja je „pokušala da zaplaši i opstruiše opštine da ne organizuju izbore pozivajući se na Unmik iako Unmik nema nadležnosti da ih organizuje”.

Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović je rekao da bi radikali svakako ispitali zašto se „brutalno krši Ustav neodržavanjem lokalnih izbora na KiM”. Uz ogradu da mi ne znamo koje je sve sporazume Stefanović postigao, Todorović je kazao da bi svi sporazumi koji su mimo Ustava i zakona potpisani – automatski bili poništeni.

U SPS-u nije bilo moguće dobiti komentar kako bi se, ukoliko bi ušli u buduću vladu, odnosili prema rezultatima izbora koje lokalne samouprave nameravaju da održe u dve, možda i tri opštine na Kosovu, piše "Politika".

U DS-u takođe niko nije bio raspoložen da odgovori na ovo pitanje, pa ni ministar Bogdanović, ali je načelnik kosovskog okruga Goran Arsić, koji je član DS-a, na posredan način najavio da ova stranka ne bi priznala rezultate lokalnih izbora. „Ako država Srbija ne organizuje izbore, ti izbori neće biti legitimni”, rekao je Arsić za KiM radio.

„Predstavnici koji će organizovati izbore u te dve opštine bez saglasnosti Srbije ponovo idu protiv državnih interesa čime pokazuju da slušaju partijske centrale iz Beograda i time stavljaju do znanja da su partijski interesi iznad državnih”, zaključio je Arsić.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.