Izvor: Radio 021, 26.Avg.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu: Vanredno glasanje zakazano za 6. oktobar

Predsednik Kosova Hašim Tači doneo očekivanu odluku kada će se na Kosovu birati novi saziv parlamenta.

ARMEND NIMANI/AFP/Getty ImagesBivši premijer Ramuš Haradinaj (levo) i predsednik Kosova Hašim Tači (u sredini) na jednom od zasedanja Skupštine Kosova

Vanredni parlamentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izbori na Kosovu zakazani su za 6. oktobar.

Predsednik Kosova Hašim Tači odlučio je da se tog dana glasa za novi saziv kosovskog parlamenta jer je prethodni raspušten nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

„Centralnoj izbornoj komisiji Republike Kosovo naloženo je da preduzme sve neophodne aktivnosti za organizovanje i održavanje izbora za Skupštinu Republike Kosovo, u skladu sa ovom odlukom i važećim zakonodavstvom", kaže se u odluci koju prenosi agencija Beta.

Prethodne nedelje, parlament Kosova izglasao je sopstveno raspuštanje.

Ostavka Haradinaja usledila je nakon što ga je Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova pozvao u Hag na saslušanje o njegovoj ulozi u ratu 1998. i 1999. godine.

Kosovske takse iz ugla preduzetnika i običnih ljudi „Posle pauze u dijalogu, razmisliti o konferenciji" Kosovo: „Tenzije idu na ruku Vučiću i Tačiju”

Ko su favoriti i šta čeka novu vladu

Predizborne ankete pokazuju da nijedna stranka neće moći samostalno da formira buduću Vladu Kosova, već se očekuju dugotrajni koalicioni pregovori, prenosi agencija Rojters.

Prethodnu vladu činila je stranka desnog centra premijera Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska partija Kosova i Socijaldemokratska inicijativa.

Od buduće vlade očekuje se da nastavi pregovore sa Srbijom koji su prekinuti kada je u novembru 2018. godine Priština uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije.

ARMEND NIMANI/BBCHaradinaj je 2004. godine prvi put izabran za premijera Kosova, ali je ubrzo podneo ostavku, kako bi prisustvovao suđenju za ratne zločine u Hagu

Neposredno po objavljivanju odluke o raspisivanju izbora, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, dosadašnja opoziciona partija, istakla je Vjosu Osmani za svoju kandidatkinju za mesto predsednice Vlade Kosova.

Osmani ima 37 godina i bila je poslanica u tri poslednja saziva Skupštine Kosova, a prethodno šefica kabineta predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Na poslednjim izborima, Osmani je sa 60 hiljada glasova postigla najbolji rezultat među ženama, prenosi Beta.

Predizborna atmosfera

Izbori su raspisani u atmosferi u kojoj pregovori Beograda i Prištine stoje u mestu više od devet meseci, nakon što je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije.

Ranije ovog meseca, Zapad je pozvao Srbiju i Kosovo da hitno nastave razgovore.

Od kosovskih vlasti očekuje se da suspenduju odluku o taksama, navodi se u zajedničkoj izjavi Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.

Ove zemlje pozvale su Srbiju da zaustavi svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Ni Beograd ni Priština nisu pozitivno odgovorili na ove zahteve.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u nedelju na televiziji Pink da je Togo 15. zemlja koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao i da je cilj Srbije da broj zemalja koji priznaju Kosovo bude manji od 97, što je polovina ukupnog broja članica Ujedinjenih nacijal.

Zvanična Priština tvrdi da nisu svih 15 zemalja povukle priznanja i opisuju nastojanja Srbije kao „diplomatsku i propagandnu kampanju bez presedana koja ima za cilj da spreči integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu", prenosi agencija Frans pres.

Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjene nacije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.