Ivanović: Izbori na Kosovu zavise od UNMIK

Izvor: Blic, 14.Mar.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Izbori na Kosovu zavise od UNMIK

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da održavanje izbora u pokrajini, posebno lokalnih, u velikoj meri zavisi od stava Unmika, koji treba očekivati u narednih nekoliko dana, nakon direktnih kontakata Beograda sa međunarodnim misijama.

Ivanović je, u izjavi za Međunarodni radio Srbija, istakao da će tek nakon mišljenja Unmik da li je održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UN ili ne, biti poznato u kojoj meri je i da li je uopšte moguće održati izbore na Kosovu.

Ukoliko Unmik odbije da pomogne u političkom i logističkom smislu, Beogradu će biti veoma teško da organizuje izbore, pogotovu lokalne i posebno južno od Ibra, ocenio je on.

Prema mišljenju Ivanovića, u ovom trenutku nema srednjeg rešenja, koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju, ali i za međunarodnu zajednicu, jer "izbora će biti, ili ih neće biti".

On je izrazio bojazan da bi Srbija, ukoliko uprkos negativnom mišljenju međunarodne zajednice bude insistirala na održavanju lokalnih izbora na Kosovu, mogla da "izgubi" i parlamentarne i predsedničke izbore, koje do sada niko nije

dovodio u pitanje.

Ivanović je uveren da će, i u slučaju da lokalni izbori ne budu održani, Srbija ostati prisutna u svim svojim institucijama na Kosovu.

"One će nastaviti rad, iako neće imati izabranog, nego od Vlade Srbije imenovanog predsednika. To su zakonska rešenja koja nam stoje na raspolaganju, ali ipak treba prvo sačekati rezultate razgovora sa Unmikom, Euleksom i drugim međunarodnim misijama na Kosovu, zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.