IZBORI U SRBIJI

Izvor: BKTV News, 16.Mar.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U SRBIJI

U Srbiji su jutros otvaranjem biračkih mesta u sedam sati počeli vanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa ima 6.765.998 građana. Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od toga sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika.

11.40 – Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović glasala je danas u 11.30 sati na beogradskoj opštini Savski venac.
Mihajlović je glasala u Osnovnoj školi Isidora Sekulić na biračkom mestu broj šest.
11.23 – Nosilac liste “Dosta je bilo” Saša Radulović glasao je oko 10.30 sati na Čukarici. Radulović je glasao na biračkom mestu broj 40 u dečjem vrtiću “Sanjalica” na Ceraku.
11.15 – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević glasao je u 10.10 časova na biračkom mestu, u preduzeću “DES”, u Novom Sadu. Vučević je na biračko mesto došao sa suprugom Majom.
11.13 – Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas glasao je na biračkom mestu 28 u Osnovnoj školi “Jovan Miodragović” na Vracaru. Đilas je biralište došao oko 11 sati.
11.12 – Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić glasao je jutros u školi “Kralj Aleksandar prvi”. On je na biračko mesto 59 u ulici Aleksinačkih rudara došao nešto posle 11 časova u pratnji supruge Tatjane.
11.12 – Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio je da je do 10.00 sati na Kosovu i Metohiji glasalo 3.147 birača.
11.10 – Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da građani Srbije mogu da glasaju na 35 biračkih mesta u 20 zemalja i da pravo glasa ima 6.808 prijavljenih srpskih građana. Građani Srbije mogu da glasaju u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, SAD, UAE, Libiji, Norveškoj, Holandiji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Rusiji i Češkoj.
11.08 – Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović glasao je danas u 10 časova u Novom Sadu. Mirović je glasao na biračkom mestu 172, u OŠ “Sonja Marinković”.
10.57 – Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković – Palma, glasao je u 10 sati u rodnom mestu Končarevu, nedaleko od Jagodine.
Marković je glasao na glasačkom mestu 23 u Osnovnoj školi u ovom selu u kojem i živi.
Na biralište je došao sa 12-članom porodicom, majkom, suprugom, dva sina, dve snahe i petoro unučadi.
10.50 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas u školi “Kralj Aleksandar prvi”.
On je na biračko mesto broj 59 u ulici Aleksinačkih rudara 22 došao u 10.45 časova u pratnji supruge Dragice.
10.43 – Član Predsedništva SNS Zoran Babić glasao je danas na biračkom mestu u Vrnjačkoj Banji.
Babić je glasao nešto pre 8 sati.
10.42 – Lider Nove demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić glasao je jutros na opštini Stari grad na biračkom mestu 34.
Tadić, koji je nosilac liste koalicije oko te stranke, izašao je na izbore u 10.20 časova, sa suprugom Tatjanom i majkom.
10.24 – Ministarka zdravlja i potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović glasala je oko 10 sati na biračkom mestu 49 u dečjoj ustanovi “Nada Naumović”.
10.19 – Građani Srbije koji žive u Belgiji i Luksemburgu počeli su jutros da izlaze na glasanje u zgradi Ambasade Srbije u Briselu. Kako je Tanjugu rečeno u biračkoj komisiji, glasačko mesto je otvoreno jutros u sedam, a do deset jutros je izašlo petnaestak od oko 140 upisanih birača. Biralište će ostati otvoreno do osam večeras.
10.00 – CeSID: Izlaznost do 9 sati 5,3%
9.43 – Sva biračka mesta u Srbiji otvorena su jutros osim jednog u Novom Pazaru na kojem je birački odbor to odbio da učini, jer, kako su naveli, nedostaje nekoliko glasačkih listića.
Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je na prvoj konferenciji za novinare RIK-a da su sva biračka mesta otvorena na vreme osim tog u Novom Pazaru.
9.23 – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor glasao je jutros oko 8:30 časova.
Pastor je glasao na biračkom mestu u Nosi, naselju Hajdukovo kraj Subotice.
9.09 – Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je jutros oko 9.00 časova na Dedinju. Vođa koalicije SPS-PUPS-JS predao je svoj glas na biračkom mestu broj 37 u bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 29 na Dedinju. On je na glasanje došao u pratnji supruge Sanje i dvoje dece.
8.59 – Kandidat Demokratske stranke Srbije DS S za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović glasao je jutros na biračkom mestu u Prvoj beogrdskoj gimnaziji.
Popović je glasao oko 8.30 časova.
8.51 – Lider Liberalno- demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović glasao je jutros u 8.30 na Novom Beogradu. Jovanović je glasao u bulevaru Zorana Đinđića na biračkom mestu SMZ “Ušće” broj 5. Jovanović je na glasanje došao sa suprugom.
8.40 – Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljaijić glasao je jutros u 7.30 časova. Ljajić je glasao na biračkom mestu u Petoj mesnoj zajedici u novopazarskom naselju Hadžet.
8.32 – Na području grada Novog Sada je svih 197 biračkih mesta otvoreno na vreme i glasanje na vanrednim republičkim izborima protiče bez problema, rečeno je jutros Tanjugu u Radnom telu RIK. U birački spisak na gradskom području Novog Sada upisano je
320.167 glasača, koji imaju mogućnost da se do 20 sati izjasne o kandidatima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.
8.20 – Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović glasao je jutros oko 8.00 časova na biračkom mestu 121 CMZ Bežanijska Kosa.
Stefanović je na glasnje došao u pratnji supruge.
8.13 – Potpredsednik SNS Nikola Selaković glasao je danas oko 7. 45 časova na biračkom mestu 63 u MZ “Vojislav Ilić”.
Biračka mesta širom Srbije otvorena su jutros u 7.00 časova, a pravo glasa do 20 časova, kada će se zatvoriti biračka mesta, ima 6.765.998 građana.
7.39 – Lider Srpske napredne stranke (SNS) i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić glasao je jutros na Novom Beogradu.
Vučić, koji predvodi listu “Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo” je, na glasačko mesto broj 27 u zgradi Ceptera u Bulevaru Mihajla Pupina 117 na Novom Beogradu, došao oko 7.30 sata.
Vučić je na glasanje on je došao u pratnji ćerke.
7.25 – U Nemačkoj su otvorena biračka mesta u ambasadi Srbije u Berlinu i konzulatima u Diseldorfu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Hamburgu na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim izborima.
Najviše prijavljenih, preko 400, nalazi se, kako je rečeno Tanjugu, na izbornoj listi konzulata u Frankfurtu, a zatim sledi konzulat u Diseldorfu gde je na izbornoj listi 237 osoba, u Štutgartu je prijavljeno 220, u Minhenu 187 birača, u ambasadi u Berlinu 153 i u konzulatu u Hamburgu 134 građanina Srbije.
7.22 – U Kosovskoj Mitrovici jutros je sa 15 minuta zakašnjenja otvoren birački centar, a za organizaciju izbora zadužen je OEBS.
Glavni ulaz u Srednje tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas” gde građani Kosovske Mitrovice mogu da glasaju je zatvoren, a građni se preusmeravaju na sporedni.
Kako su Tanjugovom izveštaču rekli predstavnici OEBS-a koji se nalaze u ovom biračkom centru, razlog zbog čega je ovaj ulaz zatvoren je zastava Srbije koja se nalazi na ulazu u školu, a koja nije uklonjena.
Jutros u sedam sati otvoreno je 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija. Na Kosovu i Metohiji pravo glasa ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na ukupno deset birackih centara i petnaest ogranaka.
Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.
Na zbirnom izbornom listiću prva je koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, zatim Demokratska stranka Srbije treća, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi.
Pod rednim brojem osam biće lista “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, deveta će biti lista “Dveri – Boško Obradović”, a deseta lista SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin.
Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista “Treća Srbija”.
Pod rednim brojem 13 biće “Crnogorska partija – Josip Broz”, a 14 “Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić”.
Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista “Dosta je bilo – Saša Radulović”, 16. će biti “Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS – SDS)”, 17. “Patriotski front – Dr Borislav Pelević”,18. “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, a lista “Partije za demokratsko delovanje – Riza Halimi” biće poslednja na zbirnom izbornom listiću.
Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene, što je i zakonski propisano.
U zemlji je na snazi predizborna tišina koja traje do zatvaranja biračkih mesta, a podrazumeva zabranu izborne propagand.
Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.
Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.
Odštampano je ukupno 6.801.161 listića, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.
Birački listić je svetlo plave boje, na A4 formatu, a kontrolni svetlo ljubičaste boje.
Danas se održavaju i lokalni izbori u Pećincima, Boru, Negotinu, Sevojnu i Aranđelovcu.
Građani mogu da glasaju uz važeću ličnu kartu, važeći pasoš ili važeću vozačku dozvolu. Oni koji su u vojnoj službi, glasaju uz važeću vojnu legitimaciju i obavešenje o mestu i vremenu glasanja im nije neophodno.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj sa Izbora u Srbiji

Izvor: BKTV News, 16.Mar.2014

13.59 – Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije za gradonačelnika Beograda Suzana Grubješić glasala je u beogradskoj opštini Palilula. Grubješić je izašla na glasanje na biračkom mestu 14, saopštio je URS..  . . 13.49 – Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović glasao...

Nastavak na BKTV News...

Besermenjiju onemogućeno da slika kako glasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2014

Nosilac izborne liste "Koalicija građana svih naroda i narodnosti" dr Miroslav Besermenji izjavio je večeras da je na izbornom mestu broj 38 u Sremskoj Mitrovici na njega nasrnuo član biračkog odbora u momentu ubacivanja listića u glasačku kutiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.