IZBORI U SAD Većina Srba će glasati za Trampa

Izvor: Blic, 02.Feb.2016, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U SAD Većina Srba će glasati za Trampa

Srbi koji imaju pravo glasa u SAD blagu naklonost gaje prema Republikanskoj partiji i kandidatu Donaldu Trampu.

- Verujem da će većina Srba u SAD glasati za republikance. Oni su mahom privrednici ili vlasnici nekretnina, a principi niske poreske stope i smanjene birokratije su nešto što republikanci podržavaju - kaže za „Blic“ Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu.

Ona dodaje da Srbi preferiraju republikance jer su „generalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tradicionalni i ne podržavaju liberalne stavove demokrata“.

- Tokom raspada SFRJ, Srbi u SAD su bili svedoci loše Klintonove politike i nepravednih stavova protiv Srba. Tada sam govorila za CNN, a republikanci, koji su bili protiv bombardovanja 1999, podržavali su me. Takođe, Savet za odnose sa Srbijom u Kongresu vodi republikanac. I dr Neven Cvetićanin, sa Instituta za društvene nauke, izdvaja Trampa kao blagog favorita među Srbima.

- Sviđa im se njegov nacionalni karakter, temperament, otvorenost... Takođe, za Trampa uglavnom glasaju stariji ljudi iz biznis krugova i konzervativci, dok bi se mladi, koji žive pop-rok kulturom, pre odlučili za moderniju i liberalniju varijantu poput demokrate Bernija Sandersa - kaže Cvetićanin.

Trampa više vole Srbi u Srbiji

Cvetićanin smatra da je Tramp popularniji u samoj Srbiji nego među Srbima u SAD. - Većinska Srbija bila bi zadovoljna kada bi Tramp pobedio, ali Vlada ne treba da sugeriše našim ljudima u SAD kako da glasaju, mora biti racionalna i spremna na svaki ishod - kaže Cvetićanin.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Nekretnine,   Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

IZBORI U SAD Većina Srba će glasati za republikance

Izvor: Blic, 02.Feb.2016

Srbi koji imaju pravo glasa u SAD blagu naklonost gaje prema Republikanskoj partiji i kandidatu Donaldu Trampu...Kada se bira predsednik u Americi, narod u principu glasa za partiju koja podržava njihove principe bilo domaće ili u sferi međunarodne politike, objašnjava za "Blic" Danijela Sremac,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.