Goati: Najverovatnije svi izbori 6. maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Najverovatnije svi izbori 6. maja

BEOGRAD -

Predsednik organizacije "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati izjavio je danas da se može pretpostaviti da će i predsednički izbori biti održani 6. maja, istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim izborima i ocenio da će učešće predsedničkih kandidata na tim izborima njihovim strankama doneti mnogo više glasova.

"Čini mi se da se stvara atmosfera da svi izbori budu održani istog dana. Moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da grešim, ali moglo bi se pretpostaviti da ćemo imati tu sreću da dobijemo jedan listić više na predstojećim izborima", rekao je Goati.

On smatra da će popularnost kandidata za budućeg predsednika države donositi njihovim strankama više glasova nego što bi ih osvojile bez njihovog učešća u izbornoj trci.

Goati je napomenuo da istovremeno održavanje predsedničkih izbora ima "snažne redistributivne efekte" na rezultate tih izbora, budući da se u izbornu trku uključuje i pojedinac koji ima veliko uporište u biračkom telu i veliku harizmu i da je izvesno da će deo toga preneti i na svoju partiju.

On kaže da je, kad je reč o harizmi kandidata za budućeg predsednika, aktuelni predsednik države i lider DS Boris Tadić "ispred svih kandidata".

"Po pravilu birači glasaju simetrično, ako glasaju za demokratskog ili nekog drugog kandidata, onda glasaju za njegovu stranku", rekao je Goati, dodajući da je to razlog zbog čega se akteri u političkoj areni bore "pro i kontra" održavanja predsedničkih izbora.

Goati je napomenuo i da je donošenjem Zakona o finansiranju političkih aktivnosti rešeno ono što je bilo loše iz prethodnog zakonskog okvira i da se nada da će posle predstojećih izbora moći da se kaže da Srbija ima dobar motor protiv političke korupcije.

To naravno podrazumeva, dodao je, da oni koji budu kršili zakon budu i sankcionisani.

Uz napomenu da stranačko finansiranje sada kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije, Goati je dodao da je pitanje finansiranja političkih stranaka "pitanje na vrhu igle" i da će predstojeći izbori biti "probni test" za efikasnost u borbi protiv korupcije.

Prema njegovom mišljenju za parlamenatrne izbore odvojeno je previše novca, čak više od sedam miliona evra, dok za predsedničke izbore, kako kaže Goati, nema sredstava.

On je u emisiji televizije B92 "Hoću da znam" rekao da sredstva za predsedničke izbore nisu planirana u budžetu za ovu godinu i da će verovatno morati da se koriste iz vanredne budžetske rezerve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.