Ešton: Izbori velika šansa

Izvor: RTS, 01.Okt.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Izbori velika šansa

Izbori na Kosovu koji će biti održani 3. novembra predstavljaju veliku šansu, kaže Ketrin Ešton. Posle izbora moglo bi da dođe do drugog sporazuma dve strane, rekla je visoka presdtavnica EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da izbori na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će biti održani 3. novembra predstavljaju veliku šansu.

"Posle izbora moglo bi da dođe do drugog sporazuma dve strane", rekla je Eštonova gostujući na tribini Vudro Vilson centra u Vašingtonu, na kojoj je, pored ostalih aktuelnih svetskih tema bilo reči i o Kosovu.

Govoreći o Briselskom sporazumu, koje su postigle vlasti u Beogradu i Prištini, visoka predstavnica EU je rekla da glavne zasluge za to nema ona, već "dvojica premijera".

"Još se sećam svih sastanaka, od kojih su tri trajala po 14 sati. Obojica razmišljaju o budućnosti svojih naroda i ne žele da se osvrću na prošlost, jer nema kuda dalje da se ide sa istorijom", ocenila je Eštonova.

Eštonova je rekla da Dačić i Tači žele da njihove zemlje budu deo EU, dodavši da "i treba da budu u Uniji i oko toga ne treba uopšte da se postavlja pitanje".

Međutim, visoka predstavnica EU je rekla da i dalje postoji potreba za pomoći na samom terenu, što se vidi i iz prošlonedeljnog ubistva litvanskog carinika.

"Prvi koji mi je to javio sa tugom u glasu bio je premijer Srbije. Oni blisko sarađuju sa nama na otkrivanju počinioca i njegovom privođenju pravdi", napomenula je Eštonova.

Prema njenim rečima, i dalje je potreban oprez, "zato što postoje ljudi koji ne vide interes u miru", ali , prema oceni visoke predstavnice EU "većina na tim prostorima želi mir".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.