Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 19:28

Drugi krug izbora u Džordžiji – demokrate se bore za širu većinu u Senatu

U Džordžiji se održava drugi krug izbora za članove Senata SAD iz te savezne države. Građani biraju između aktuelnog senatora Rafaela Varnoka iz Demokratske partije i republikanskog kandidata Heršela Vokera. Izbori su važni pošto bi mogli da doprinesu tesnoj većini demokrata u Senatu.
Drugi krug izbora za senatora u Džordžiji održava se pošto nijedan kandidat na međuizborima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u novembru nije osvojio natpolovičnu većinu.

Ukoliko Rafael Varnok osvoji dovoljno glasova i zadrži senatorski mandat, Demokratska stranka imaće većinu od 51 mandata u Senatu, što će im olakšati da biraju Bajdenove kandidate za sudske i administrativne funkcije, prenosi Rojters.

Republikanci pobedu svog kandidata Heršela Vokera vide kao priliku za dodatnu blokadu predloga demokrata, nakon preuzimanja Predstavničkog doma posle novembarskih međuizbora.
Osim toga, današnji izbori će biti značajni i za Donalda Trampa, koji podržava republikanskog kandidata, u nameri da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2024. godine.

Vokerovu kampanju obeležio je niz kontroverzi, među kojima su i optužbe njegovih bivših devojaka da ih je hrabrio da abortiraju, uprkos tome što se tokom kampanje zalagao za zabranu pobačaja. On je te optužbe odbacio, a u jutrošnjem obraćanju rekao je da je uveren da će pobediti.
Birališta se zatvaraju u 19 časova (u ponoć po srednjoevropskom vremenu), a pravo glasa ima 1,8 miliona stanovnika Džordžije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demokrate u SAD osvojile još jedno mesto u Senatu

Izvor: Danas, 07.Dec.2022, 08:29

Demokratska stranka američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) osvojila je kasno sinoć još jedno mestu u Senatu, jer je u saveznoj državi Džordžiji pobedio njen kandidat Rafael Vornok (Raphael Warnock), preneli su mediji u SAD.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.