Demokratski senator Vornok pobednik drugog kruga izbora u Džordžiji

Izvor: VOA, 06.Dec.2022, 17:24

Demokratski senator Vornok pobednik drugog kruga izbora u Džordžiji

Demokratski senator Rafael Vornok pobijedio je u utorak republikanskog protivkandidata i bivšeg fudbalera Heršela Vokera u drugom krugu izbora u Džordžiji, čime su demokrate proširile većinu u Senatu, pokazuju projekcije agencije Asošijeted pres i vodećih američkih televizijskih mreža. Poslije Vornokove pobjede, demokrate će imati većinu od 51 mjesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obje stranke imale po 50 mjesta. To će demokratama donekle olakšati da potvrđuju Bajdenove kandidate za sudije i položaje u administraciji. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca. Vornokova pobjeda učvrstila je status Džordžije kao jedne od ključnih država na predsjedničkim izborima 2024. godine. Demokrate su protekle dvije godine pobijedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali u kojoj je predsjednik Džo Bajden pobijedio 2020. godine. Vokerov poraz predstavlja neuspjeh za bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji se ponovo kandidovao za republikansku predsjedničku nominaciju. Tramp je na proteklim kongresnim izborima podržao Vokera i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata, ali je imao pomiješane rezultate u tijesnim trkama. Vokerovu kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših djevojaka - koje je negirao - da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim. Drugi krug izbora u Džoržiji, održan nakon što ni jedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova tokom prvog kruga 8. novembra, najskuplja je izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara. Prema finansijskim podacima, Vornok je imao jasnu prednost kada je riječ o novcu izdvojenom za kampanju. Ovo je druga Vornokova pobjeda u drugom krugu izbora za dvije godine - mjesto senatora prvi put je osvojio u januaru 2021. godine. Vornok je sveštenik u istorijskoj crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovjedao čuveni američki borac za ljudska prava Martin Luter King. I Vornok i Voker su Afroamerikanci. Voker je optužio Vornoka da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije, a tokom kampanje je izražavao protivljenje učešću transrodnih osoba u ženskim sportovima. Republikanci su na izborima za Kongres osvojili tijesnu većinu u Predstavničkom domu, ali se nisu ostvarila neka predviđanja o "crvenom talasu" odnosno ubjedljivim pobjedama republikanskih kandidata. Republikanska stranka takođe nije osvojila većinu u Senatu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi krug izbora u Džordžiji – demokrate se bore za širu većinu u Senatu

Izvor: RTS, 06.Dec.2022

U Džordžiji se održava drugi krug izbora za članove Senata SAD iz te savezne države. Građani biraju između aktuelnog senatora Rafaela Varnoka iz Demokratske partije i republikanskog kandidata Heršela Vokera. Izbori su važni pošto bi mogli da doprinesu tesnoj većini demokrata u Senatu. ...

Nastavak na RTS...

Drugi krug izbora za američki Senat u Džordžiji

Izvor: Blic, 07.Dec.2022, 00:17

Birači u američkoj saveznoj državi Džordžiji danas glasaju na poslednjim ovogodišnjim izborima za nov saziv Senata, a kandidati u drugom krugu su aktuelni demokratski senator Rafael Vornok i republikanski kandidat, bivši igrač američkog fudbala Hršel Voker.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.