Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 07:55

Danas parlamentarni izbori u Hrvatskoj uz poštovanje preventivnih mera

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će za 151 poslanika 10. saziva Hrvatskog sabora moći da glasa 3,86 miliona birača.

Državna izborna komisija (DIP) potvrdila je 192 liste sa 2.669 kandidata od kojih 41 odsto čine žene.

Srpska nacionalna manjina ima šest kandidata za tri garantovana poslanička mesta, mađarska i italijanska manjina po jednog kandidata za po jedno mesto, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << češka i slovačka manjina imaju dva kandidata za jedno mesto.

Grupa od od pet manjina - albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenačka, imaju sedam kandidata za jedno mesto, a četiri kadidata za jedno mesto ima i grupa od 12 manjina među kojima su austrijska, bugarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i jevrejska.

Kampanja je počela 18. juna, a izborna tišina nastupila je 3. jula u ponoć.

Zbog specifične situacije u vreme korona krize, nedeljni izbori su "jedni od najzahtevnijih od sticanja nezavisnosti", navode zagrebački mediji.

Bira se 151 poslanik, od kojih 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, a osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cela država.

U Hrvatskoj se, do sedam do 19 časova, može glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mesta, a u 42 države širom sveta glasa se na 112 mesta.

Među 3,86 miliona ljudi s pravom glasa je 830 zaraženih koronavirusom, ali ih je, prema dosadašnjim saznanjima medija u Zagrebu, samo tridesetak izrazilo želju da glasa, što bi trebalo da bude obavljeno bez neposrednog kontakta, uz posredovanje treće osobe "od poverenja".

Epidemioloških mera moraće da se pridržavaju birači, oko 70.000 članova biračkih odbora, oko 8.700 posmatrača, novinarske ekipe i izveštači.

Birači pre ulaska na biračko mesto moraju poštovati fizičku udaljenost, moraju dezinfikovati ruke, preporučeno je nošenje maski i svoje hemijske olovke kojima će glasati.

Birači sutra mogu da koriste takozvani preferencijalni glas, odnosno da na listi za koju će glasati zaokruže i ime kandidata kojem daju prednost, izdvajajući ga u odnosu na sve druge.

Kandidat koji tako osvoji najmanje 10 odsto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, bez obzira na kom je mestu na listi.

Prve izborne rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje u nedelju u 21 sat, uz ažuriranje na svakih 15 minuta, dok će presek podataka o odzivu biti objavljen u podne i u 17 časova.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.