DRECUN O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA: Teško se može očekivati da Kurti dozvoli glasanje na Kosovu i Metohiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 10:56

DRECUN O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA: "Teško se može očekivati da Kurti dozvoli glasanje na Kosovu i Metohiji"

Vlasti privremenih prištinskih institucija nisu dozvolile da na KiM bude sproveden nedavni referendum o izmenama Ustava Srbije.

SAD i EU su propustile priliku da nateraju Prištinu na racionalno ponašanje i omoguće glasanje na referendumu i sada je teško očekivati da će premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odustati od namere da spreči održavanje izbora na KiM 3. aprila, rekao je za RTS predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani pre nekoliko dana je na svom Tviter nalogu napisala "Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu". Ponuđeni su i dobrovoljci koji bi se borili na strani Ukrajine u eventualnom sukobu sa Rusijom. Nedugo posle toga, usledio je odgovor za Osmanijevu kada je ukrajinski ambasador u Albaniji Volodimir Škurov rekao da priznanje Kosova nije na dnevnom redu niti će biti u dogledno vreme.

- To je komičan pokušaj Vjose Osmani da izdestvuje priznanje tzv. Kosova. To je vrlo ozbiljno pitanje za Ukrajinu, sa kojom mi imamo odlične odnose. Tragičan sukob na relaciji Ukrajine i Rusije mi ne gledamo jednostrano i nadamo se da će se to razrešiti na miran način - poručio je Milovan Drecun.

Priština, kako je istakao, nuđenjem dobrovoljaca u eventualnom skukobu nastavlja da mešetari, jer već duže vreme pokušava da se predstavi kao balkanski štit od Rusije i njihovog, kako kažu, "malignog uticaja" na ovaj region.

S druge strane, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je da je važno da građani na Kosovu i Metohiji, sa pravom glasa u Srbiji, mogu da učestvuju na izborima koje je Srbija najavila za april.

Ipak, vlasti privremenih prištinskih institucija nisu dozvolile da na KiM bude sproveden nedavni referendum o izmenama Ustava Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM smatra da su posete Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Prištini samo još više unela nejasnoća kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Glavni rezultat Lajčaka i Eskobara je unošenje još veće nejasnoće, jer Eskobar s jedne strane priča o zaštiti Dečana, poštovanju prava na izbore i formiranju ZSO, a onda implicira nove razgovore o ZSO. Tu je i navodna izjava Lajčaka tokom zatvorenih razgovora u Prištini da je EU na istom stanovištu SAD, a to nije tačno. EU bi trebalo da je statusno neutralna i prvi Briselski sporazum treba da se implementira. Model ZSO postoji i ne treba tražiti novi. Mi smo u drugom delu formiranja ZSO, ali Priština već dve godina odbija da razmotri statut - objašnjava Drecun.

Kada je reč o izglasavanju nepoverenja Vladi u Crnoj Gori Drecun kaže da to politički komplikuje situaciju i destabilizuje tu nama blisku zemlju.

- Potpuno je jasna izborna volja većine građana Crne Gore, ali se bivši režim bori da opstane i bavi se političkim mešetarenjem. Ne sme da se dozvoli povratak DPS-a na vlast, jer je taj režim potpuno obespravio srpski narod u Crnoj Gori i svojim negativnim delovanjem deluje destabilizuće i na samu državu Srbiju preko kriminalnih organizovanih grupa - rekao je u gostovanju na RTS-u Milovan Drecun.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.