DANAS SE ODLUČUJE IZMEĐU APSOLUTNE VLASTI I JAKE OPOZCIJE: Na parlamentarnim izborima u Grčkoj glasali i Micotakis i Cipras

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 18:12

"DANAS SE ODLUČUJE IZMEĐU APSOLUTNE VLASTI I JAKE OPOZCIJE": Na parlamentarnim izborima u Grčkoj glasali i Micotakis i Cipras

Na današnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj danas su glasali lider konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis, kao i lider opozicione Sirize Aleksis Cipras.

Aktuelni premijer Grčke i lider konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis izjavio je danas da Grci na parlamentarnim izborima glasaju kako bi imali stabilnu vladu, dok je lider opozicione Sirize Aleksis Cipras ocenio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izbori odlučiti da li će Grčka imati vlast sa potpunom kontrolom ili jaku opoziciju.

Micotakis je, nakon što je glasao u severnom delu Atine, izrazio uverenje da će Grci na parlamentarnim izborima glasati za "lični prosperitet i stabilnost zemlje".

- Glasamo kako bi ljudi mogli da imaju stabilnu vladu u naredne četiri godine - rekao je Micotakis.

Na izborima je glasao i Cipras, a agencije ocenjuju da se čini da je on prihvatio da će njegova Siriza biti u opoziciji i naredne četiri godine.

- Ovi ključni izbori ne određuju samo ko ce vladati zemljom, oni određuju naše živote za naredne četiri godine, oni određuju kvalitet naše demokratije - rekao je Cipras.

Kako je dodao, na njima se određuje da li će Grčka imati vlast sa potpunom kontrolom ili jaku opoziciju.

- Ovu ulogu može da igra samo Siriza - rekao je Cipras.

Parlamentarni izbori u Grčkoj raspisani su nakon što nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu na izborima 21. maja.

Ankete daju prednost stranci konzervativnoj Novoj Demokratiji aktuelnog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Glasačka mesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 19 časova.

Prema procenama stručnjaka, do 22 sata po lokalnom vremenu očekuje se da će biti poznato 80 do 90 odsto izbornih rezultata u celoj zemlji, navodi Katimerini.

Micotakisova Nova demokratija pobedila je u prvom krugu izbora 21. maja, ali nije osvojila većinu neophodnu da vodi vladu bez formiranja koalicije, što je dovelo do drugog kruga, u kojem je pobedničkoj partiji lakše da osvoji većinu u parlamentu od 300 mesta, pošto po izbornom sistemu dobija bonus od najmanje 20 mesta.

Današnji izbori održavaju se u senci velike brodske nesreće 14. juna, u kojoj je poginulo više stotina migranata kod obala južne Grčke. Ta nesreća dodatno je produbila razlike u stavovima stranaka u pogledu načina rešavanja migrantskog pitanja, ocenjuju agencije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.