Crnogorski predsednik Vujanović dobio novi mandat

Izvor: Southeast European Times, 07.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski predsednik Vujanović dobio novi mandat

Nedeljni predsednički izbori u Crnoj Gori očigledno su dodatno učvrstili snagu vladajuće Demokratske partije socijalista koja je na vlasti 19 godina.

07/04/2008

(Rojters, Balkan Insajt, HINA - 07/04/08; AP, Rojters, AFP, DPA, B92, Balkan Insajt - 06/04/08)

Crnogorski predsednik Filip Vujanović dobio je u nedelju (6. aprila) novi petogodišnji mandat. To su bili prvi predsednički izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u zemlji od kada je izašla iz labave unije sa Srbijom pre dve godine.

Na osnovu 93 odsto prebrojanih glasova, nezavisni posmatrači kažu da je taj 53-godišnji advokat i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) osvojio 52,3 odsto glasova, više od 50 odsto koliko je neophodno za pobedu u prvom krugu.

Od druga tri kandidata za tu uglavnom ceremonijalnu funkciju, najbolje je prošao Andrija Mandić iz bloka Srpska lista sa 19,3 odsto, dok je lider Pokreta za promene (PZP) koji vodi kampanju protiv korupcije Nebojša Medojević treći sa 17,3 odsto glasova.

Kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić bio je četvrti sa 11,2 odsto glasova. Sva trojica su priznali poraz posle saopštavanja preliminarnih rezultata.

Državna izborna komisija će, kako se očekuje, saopštiti konačne rezultate u ponedeljak, kada Izborna posmatračka misija koju je u Crnoj Gori rasporedila Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava takođe treba da izda saopštenje o preliminarnim rezultatima i zaključcima.

Posmatrači izbora iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i posmatračka agencija CEMI saopštile su da je izlaznost bila oko 69 odsto, otprilike 22 procenta više nego na predsedničkim izborima 2003. godine. Vujanovićeva pobeda dodatno je učvrstila neprekidnu 19-godišnju vladavinu DPS-a premijera Mila Đukanovića, koja je odvela Crnu Goru u nezavisnost u maju 2006. godine.

"Ovo je pobeda za sve nas, za našu Crnu Goru i za bolju budućnost", rekao je Vujanović, koji je u prošlosti takođe bio premijer i predsednik parlamenta, svojim pristalicama u Podgorici nakon objavljivanja rezultata. "Takođe želim da izrazim zahvalnost onima koji su glasali za moje protivnike. Ja ću biti predsednik svih građana Crne Gore."

Dok je njegov bliski saradnik Đukanović stajao pored njega, on je takođe obećao da će čvrsto održati Crnu Goru na putu pridruživanja EU.

"Zajedno ćemo raditi za našu evropsku budućnost", rekao je Vujanović obraćajući se okupljenim razdraganim pristalicama. "Crna Gora pripada Evropskoj uniji i mi ćemo joj se pridružiti."

Crna Gora je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u oktobru 2007. godine, napravivši tako prvi važan korak ka konačnom članstvu u tom 27-članom bloku.

"Vidim da konsenzus oko proevropske politike DPS-a nastavlja da raste", rekao je Đukanović.

Vujanovićeva pobeda dolazi tri dana nakon što su lideri NATO-a pozvali njegovu zemlju i Bosnu i Hercegovinu da počnu Intenzivirani dijalog za pridruživanje tom 26-članom vojnom savezu.

Mada su pristalice DPS-a pozdravile pobedu svoje stranke kao dokaz njenog jakog narodnog mandata, opozicija je zauzela kritičniji stav. Za Medojevića, čija je kampanja bila fokusirana na obećanja da će očistiti politički sistem zemlje, rezultati su jednostavno učvrstili status kvo.

"Izbori su pokazali da Crnogorci još uvek nisu spremni za promenu korumpiranog i totalitarnog režima", rekao je on u nedelju.

Mada godišnji ekonomski rast te jadranske republike iznosi oko 8 odsto, a direktne strane investicije su se povećale na oko milijardu evra od 2006. godine, rasprostranjena korupcija i slabe institucije ostaju među glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.