Čavićevi prvi izbori

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavićevi prvi izbori

Srpski plivački as među 21. kandidatom za Sportsku komisiju Međunarodnog olimpijskog komiteta. – „Počinjem da se bavim sportskom politikom, iskreno ne znam kolike su mi šanse da prođem, s obzirom da sam se do pre nekoliko dana bavio isključivo plivanjem, a zaa kampanju nisam imao vremena”

London – Samo šest dana pošto je otplivao poslednju trku u karijeri, Milorada Čavića očekuju nova uzbuđenja u Londonu. U Olimpijskom selu danas biće saopšteni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rezultatiizbora za četiri upražnjena mesta u Sportskoj komisiji Međunarodnog olimpijskog komiteta. Najbolji srpski plivač svih vremena nalazi se među 21 kandidatom. Pravo glasa imali su svi sportisti koji učestvuju na Olimpijskim igrama. Mogli su da pruže podršku svom kandidatu od 16. jula do 8. avgusta.

– Počinjem da se bavim sportskom politikom. Iskreno ne znam kolike su mi šanse da prođem, s obzirom da sam se do pre nekoliko dana bavio isključivo plivanjem, aza kampanju nisam imao vremena. Pokušao sam ovih dana da agitujem po Olimpijskom selu videćemo da li sam imao uspeha – istakao je Čavić.

Sportska komisija ima 12 članova (osam predstavnika sa Letnjih i četiri predstavnika sa Zimskim olimpijskih igara). Ove godine su mandati istekli Frenkiju Frederiksu, Hišamu El Geružu, Janu Železnom i Ranji Elvani. Četiri nova kandidata moraju biti predstavnici različitih sportova. Od plivača osim Milorada Čavića kandidovala se olimpijska pobednica iz Pekinga Kirsti Koventri. Mandat traje osam godina, a predsednik je od pre dva dana nekadašnja nemačka kajakašica Kladudija Bokel.

Ovo telo ima uglavnom savetodavnu ulogu. Komisija se sastaje jednom ili dva puta godišnje. Uloga njenih članova je da promovišu ideje olimpizma, propagiraju borbu protiv dopinga, daju određene predloge MOK- u za razvoj sporta i zastupaju zdrav način života.

Čavić je prilikom podnošenja kandidature napisao:

–Bilo bi mi veliko zadovoljstvo kada bi bio u mogućnosti da zastupam interese sportista širom sveta, da propagiram sportsku etiku, borbu protiv dopinga. Vrlo je važno i da se još više pažnje posveti obrazovanju i stvaranju zdravih životnih navika. Verujem da iskustvo koje imam mogu da iskoristim na pravi načim u Sportskoj komisiji. Mislim da sam do sada prave vrednosti promovisao u svojoj zemlji, a verujem da ću kroz članstvo u ovoj komisiji imati mogućnost da to radim širom sveta.

Ukoliko bi Milorad Čavić bio izabran bilo bi to veliko priznanje za srpski sport, s obzirom da već dugi niz godina nemamo predstavnika u ovom telu.

----------------------------------------------

Nisu Prošli Bodiroga i Šekarićeva

Srbija je imala kandidate za Sportsku komisiju MOK-a i 2004. i 2008. godine. U Atini nije prošao Dejan Bodiroga, dok u Pekingu nije izabrana Jasna Šekarić. Možda će u Čavićevom slučaju da bude treća sreća.

V. Todorović

objavljeno: 09.08.2012.
Pogledaj vesti o: Izbori,   London,   Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.