Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu, izbori se pomeraju maksimalno moguće

Izvor: RTS, 14.Dec.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu, izbori se pomeraju "maksimalno moguće"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "maksimalno moguće" pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom.
"Mogu da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, on je verovao svom timu i prihvatio moju molbu, iako je smatrao da je za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNS bilo bolje da se izbori održe što ranije", rekla je Brnabićeva u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije što je, kaže, prihvatio njenu molbu da se izađe u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.
Inače, juče je predsednica Skupštine Maja Gojković rekla da su se predstavnici vlasti i opozicije dogovorili, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu.
Premijerka je rekla da će predsednik, čija je to ekskluzivna nadležnost, uskoro obavestiti javnost o datumu održavanju izbora.
Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se rok pomeri devet meseci, kako to traži deo opozicije, Brnabićeva je navela da su rokovi utvrđeni Ustavom i zakonom.
"Ja sam zamolila predsednika da razmotri maksimalno pomeranje u skladu sa tim zato što sam mislila da je to još jedan način da pokažemo da nemamo nikakav problem da se opoziciji da dodatno vreme da predstave plan i program građanima. Mislim da je to fer, iako su imali četiri godine za to", rekla je Brnabićeva.
Poručila je delu opozicije da im zahvaljuje što žele da joj produže mandat još devet meseci.
Ona je istakla da joj ne deluje da bi Vučić bio spreman da kompromituje Ustav i zakone.
Osvrnula se na jučerašnju blokadu RTS-a rekavši da je skup od 125 ljudi blokirao rad dve-tri hiljade zaposlenih u Javnom servisu.
"To je demokratski potencijal zemlje, dok god je sve mirno mi ćemo se truditi da zašitimo prava i slobode svakog pojedinačnog građanina bez obzira da li je za vlast ili ne", rekla je premijerka.
Elektronska baza podatakaAna Brnabić je na konferenciji za novinare odbcila navode da danas u Srbiji ne postoje fer uslovi za održavanje parlamentarnih izbora i u prilog tome rekla da je ispunjeno 70 odsto preporuka evropskih parlamentaraca sa kojima i opozicione stranke održavaju redovne sastanke.

Odgovarajući na ocene evropske poslanice Tanje Fajon koja je učestvovala u međustranačkom dijalogu, da kada bi u nedelju bili održani izbori to ne bi bilo učinjeno u fer atmosferi, Brnabićeva je uzvratila pitanjem "da li Fajon misli da su 2012. godine bili fer izborni uslovi".
"Mislim da nisu. Ja tada nisam videla nikakve opozicione medije ili medije otvorene za opoziciju. Danas je medijska scena neuporediva u odnosu na 2012. godinu, kao i birački spisak, ali i mogućnost da predstavite program i planove", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da Vlada Srbije kontinuirano radi na unapređenju izbornih uslova od juna 2017. godine kada je ušla u program "Podrška izborima na Zapadnom Balkanu", koju implementira ODHIR, uz finansijsku podršku EU.

Premijerka je navela da se još ranije radilo na unapređenju izbornih uslova kroz poboljšanje biračkog spiska za koji je rekla da je danas najažurniji i najatransparentniji ikada, jer je rađeno sistematski, tako što su matične knjige i državljanstvo prebačeni u elektronsku bazu podataka.
"Na to sam posebno ponosna, jer je veoma važno za izborni proces", rekla je Brnabić.
Prema njenim rečima, od kada je počeo interparlamentarni dijalog vlada je uradila sve što su partneri iz EU predložili, ali i ono što je predložila opozicija kako bi se dodatno unapredili izborni uslovi.
"Ovo nisu prazna obećanja, jer u ovom trenutku ima 17 preporuka iz tog dijaloga, od kojih je više od 70 odsto u potpunosti ispunjeno, uključujući i izmene četiri važna zakona. Data su dodatna upustva da se razdvoji politička od državne uloge i spreči funkcionerksa kampanja", rekla je Brnabićeva.
Čestitke građanima za poboljšanje kreditnog rejtingaAna Brnabić je čestitala je građanima Srbije poboljšanje kreditnog rejtinga sa nivoa BB na BB+, navodeći da to znači poboljšanje kvaliteta života građana, bolje zarade, više stranih i domaćih investicija, povoljnije kamate i više ulaganja u infrastukturu, škole i bolnice.

"Za građane to znači još više posla, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija i zato im čestitam na ovoj fenomenalnoj vesti", poručila je Brnabićeva.
Ona je istakla da, ukoliko se ovako nastavi, Srbija bi sledeće godine mogla da dođe do investicionog rejtinga što će, kako je ocenila, biti istorijski uspeh.
"Ovo je uspeh, ne samo vlade, predsednika Srbije, nezavisnih institucija, već svih građana poslodavaca, sindikata, svih nas koji smo radili zajedno da dođemo do ogromnog priznanja", istakla je predsednica Vlade Srbije.
Nema novih saznanja o slučaju "Panda"Ana Brnabić je izjavila da nema novih saznanja o ubistvu šestorice mladića srpske nacionalnosti u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine.
"Za nas je važno da saznamo šta se tada desilo i ko je kriv za ubistvo tih mladića. Dosta je teško rešavati te zločine kada ih neko 10 ili 15 godina pre vas nije rešavao, ali rešili smo ubistvo Slavka Ćuruvije koje 'velike demokrate' nisu mogle da reše", rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.
Ona je poručila da će vlast u Srbiji biti uporna da reši sve zločine nezavisno od toga gde su se dogodili i ko ih je počinio.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je na istoj konferenciji za novinare da nadležnost nad tim slučajem imaju KFOR, EULEKS i UNMIK.
"To je njihova nadležnost. Meni bi bilo zanimljivo da čujem šta su istražili u ovih 19 godina. Međunarodne institucije imaju ne samo prava već i obaveze i odgovornost za istrage teških zločina na teritoriji KiM", rekao je Stefanović.
Spremni smo da pružimo pomoć i da se uključimo, dodao je Stefanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Zamolila sam Vučića da maksimalno moguće pomeri izbore, prihvatio je...

Izvor: Večernje novosti, 14.Dec.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "maksimalno moguće" pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je lično zamolila predsednika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.