Gojković: Dogovor da izbori ne budu u martu

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Dogovor da izbori ne budu u martu

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se danas, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković. Izbori će biti odloženi do poslednjeg datuma koji zakon dopušta, saopšteno je iz Stranke moderne Srbije čiji predstavnici učestvuju u dijalogu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gojkovićeva je posle današnje runde dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Prema zakonu, predsednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.
Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana, tako da bi izbori mogli da budu održani najkasnije 3. maja.
Vlast predložila "ono što niko nikad nije"Funkcioner SNS Vladimir Đukanović rekao je da su predstavnici vlasti, u međustranačkom dijalogu uz posredovanje predstavnika EP, predložili ono što nikada niko nije, a da su oni koji su za bojkot izgubili svaki argument.
"Zaključci koji su objavljeni su takvi da, bar što se tiče vlasti, ne da smo izašli u susret, nego smo predložili ono što nikad niko nije", istakao je Đukanović.
On je naveo da su svi zadovoljni sa onim što je danas postignuto i urađeno, te dodao da je i ranije govorio da "svi dišu kao jedan".
"Oni koji bojkotuju i luduju izgubili su svaki argument. Naivnost se nikada u politici ne isplati", istakao je Đukanović.
Pozitivni pomaciStranka moderne Srbije saopštila je da su u trećoj rundi međustranačkog dijaloga ostvareni važni pomaci i da je danas urađena dobra stvar za evropsku budućnost Srbije.
Kako se navodi, izbori će biti odloženi do poslednjeg datuma koji zakon dopušta, sastav REM-a će biti značajnije promenjen izborom novih članova, a izbore će prvi put kontrolisati i Nadzorni odbor Skupštine.
Nije, naravno, postignuto sve, jer nije ni moglo biti, ali svi učesnici dijaloga i evropski posrednici smatraju da je postignuto dovoljno, navodi se u saopštenju.
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je kao pomak dogovor koji je postignut u poslednjoj rundi međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a svaku dalju odluku stranaka o učešču na izborima smatra pre svega političkom.
"Mi pokušavamo da unapredimo izborne uslove i uradili smo sve što je moguće na tom planu, a na političkim strankama je da odluče da li će učestvovati na izborima ili ne", rekao je Antonijević.
On dodaje da je u Skupštini očigledno postignut dogovor o načinima na koji se mogu popraviti izborni uslovi, što je pozitivan pomak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI 3. MAJA? Pao dogovor vlasti i dela opozicije o izlasku na birališta

Izvor: Blic, 13.Dec.2019

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani najkasnije 3. maja naredne godine, dogovoreno je danas tokom treće runde razgovora predstavnika vlasti i dela opozicije, kojima su posredovali evroparlamentarci.

Nastavak na Blic...

Gojković: Nema izbora u martu

Izvor: Danas, 13.Dec.2019

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.