Ambasada SAD u Podgorici: Radujemo se saradnji sa novom vladom

Izvor: VOA, 12.Jun.2023, 19:23

Ambasada SAD u Podgorici: Radujemo se saradnji sa novom vladom

Ambasada SAD u Podgorici pozdravila je uspešno organizovane vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori. "Čestitamo Crnoj Gori na održanim slobodnim, poštenim i mirnim parlamentarnim izborima u nedelju i radujemo se saradnji sa novom vladom u jačanju NATO partenerstva, poboljšanju vladavine prava, promovisanju evro-atlantskih vrednosti u regionu i napretku prema članstvu u Evropskoj uniji", navela je američka ambasada u Podgorici na svom Tviter nalogu. U Crnoj Gori su u nedelju održani prevremeni parlamentarni izbori na kojima je najviše glasova osvojila izborna lista "Evropa sad", ali nedovoljno da sama formira vladu. Izbore je obeležila rekordno niska izlaznost i zanemarljiv broj nepravilnosti koje nisu mogle da utiču na regularnost glasanja. Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, izborna lista Evropa sad Milojka Spajića ima 25,5 odsto ili 24 mandata, koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista Danijela Živkovića 23,2 procenta odnosno 21 mandat, Za budućnost Crne Gore Milana Kneževića 14,7 odsto sa 13 mandata, koalicija Demokrata i URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića 12,5 procenata ili 11 mandata, Bošnjačka 7,09 odsto ili 6 mandata i koalicija SNP-Demos 3,1 odsto ili dva mandata. U parlament bi još ušli Albanski forum sa 2 mandata, te Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa sa po jednim mandatom.  
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD i Velika Britanija čestitale Crnoj Gori na održavanju fer izbora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2023

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je na sprovođenju slobodnih, fer i mirnih izbora u Crnoj Gori. "Radujemo se budućoj saradnji sa novom Vladom, na jačanju našeg NATO partnerstva, unapređenja vladavine prava, promovisanja evroatlantskih vrijednosti u regionu i napretku ka članstvu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.