2012. izbori na svim nivoima?

Izvor: B92, 08.Sep.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2012. izbori na svim nivoima?

Beograd -- Naredni izbori za predsednika Srbije trebalo bi da se održe krajem 2012, iako Borisu Tadiću mandat ističe 2013, stav je koji preovlađuje u DS-u, piše "Danas".

To znači da će građani odlučivati od lokalnih samouprava i skupština Vojvodine i Srbije, za koje su izbori predviđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za proleće 2012, do predsednika Republike.

Kako su za "Danas" rekli sagovornici, na izbore se ne izlazi u januaru, u jeku raznih praznika, odnosno u februaru, kada praznično raspoloženje prođe, a građani "ostanu sa zimom i praznim džepovima".

Izvori lista navode kao začuđujuće da tema predsedničkih izbora u 2012. tek sada izlazi u javnost, mada su, kako kažu, i mnogi u samoj DS bili iznenađeni kada su ih stranačke kolege "podsetile" da će se u toku sledeće godine najverovatnije dva puta izlaziti na birališta.

Ipak, na pitanja lista da li u nekom slučaju postoji mogućnost da se objedine svi izbori i na proleće raspišu opšti, nismo dobili konačan odgovor. "U ovom momentu, razgovaramo samo o opciji republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora u aprilu ili maju, odnosno predsedničkih u novembru ili, verovatnije, u decembru. Opšti izbori, bar sada, nisu tema", kažu sagovornici lista "Danas".

Svakako bi trebalo da se povežu međustranački dogovori i paktovi povodom svih izbora. Aranžmani koji će se praviti za republičke morali bi da obuhvate i predsedničke, procenjuju u DS. U tom kontekstu, oni ne odbacuju mogućnost da je "samokandidovanje" lidera SPS Ivice Dačića za budućeg premijera, koje je u javnosti doživljeno kao preuranjeno, zapravo u vezi s onim što tek sledi.

"Daj mi da posle parlamentarnih izbora budem predsednik vlade, a ja ću te podržati na glasanju za predsednika Republike", kao da je Dačić ponudio Tadiću. Ipak, u DS ne odbacuju ni scenario da SPS ne bi imao ništa protiv postizbornih kombinacija s naprednjacima ako bi Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić bili spremni da se odreknu pozamašnog dela vlasti.

U vrhu DS trenutno vlada raspoloženje za to da stranka treba da ostane na principijelnoj poziciji - tvrdo ustanovljenoj posle propasti druge vlade Vojislava Koštunice, kada su demokrate i pored više osvojenih glasova prepustile lideru DSS mesto premijera - da na čelu vlade mora da bude predstavnik one članice koalicije koja je osvojila najveće poverenje građana.

Ipak, kako ističu, "ko zna šta će biti", jer će na kraju svakako morati da prelomi lično Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.