Vlada Vojvodine: Podnosimo ostavke ako je bilo malverzacija u RBV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Vojvodine: Podnosimo ostavke ako je bilo malverzacija u RBV

NOVI SAD -

Kompletno rukovodstvo Razvojne banke Vojvodine biće smenjeno i svi članovi pokrajinske Vlade daće ostavku, ukoliko premijer Srbije Ivica Dačić, podnese dokaz da je ta banka proneverila ma i jedan evro, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine.

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine (RBV) Goran Kostić optužio je danas najviše državne funkcionere u Srbiji da vode kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protiv te banke.

Kostić je na konferenciji za novinare u sedištu banke rekao da ne stoje argumenti koji se poslednjih dana plasiraju u javnosti, niti je tačan podataka o lošim plasmanim RBV.

"Niko u javnosti nije naveo da je to deo nasleđa Metals banke, preduzeća u restukturiranju u kojima su poništene privatizacije i imovine oduzete od izvršilaca krvičnih dela. Sve se to, svesno ili nesvesno, namerno ili nenamerno, izostavlja", rekao je Kostić.

Kostić je pozvao predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića da ubrza okončanje istrage iz poslovanja Metals banke, jer bi to mnogo pomoglo RBV i stavilo tačku na spekulacije o poslovanju banke.

"RBV nije povezana sa poslovanjem Metals banke, ali smo jako zainteresovani da se sazna konačne istina i okonča proces, jer će nam to omogućiti da naplatimo ogroman deo potraživanja", rekao je on.

Čitanje liste klijenata - svetski presedan

Predsednik Izvršnog odbora RBV je rekao da je nezabeležen slučaj u svetskoj istoriji bankarstva da ministar - kao sada u Skupštini Srbije - čita listu klijenata i visinu njihovih depozita što je za posledicu imalo ogromne napore zaposlenih u RBV da te klijente zadrže.

Takođe je rekao da je bilo dirigovanog povlačenja depozita od strane velikih klijenata iz javnog sektora i ocenio da je RBV "postala poprište virtuelnog političkog rata na štetu svih".

"Svi državni funkcioneri mogu mnogo pomoći RBV, a ukoliko to ne žele, molimo ih da ne nanose štetu i uzbunuju javnost, jer se ne nanosi samo šteta banci veći državi", rekao je Kostić.

Dokapitalizaciju RBV predložila i NBS

Po njegovim rečima, u dokapitalizaciji RBV nema ništa spornog jer je i Narodna banka Srbije predložila banci da to učini, zbog čega je Vlada Vojvodine, kao većinski vlasnik, donela odluku da emituje obveznice u vrednosti 15 milijardi dinara.

"NBS je definisala privremenu meru kojim nas je obavezala da povećamo svoj kapital i nakon toga je usledila reakcija većinskog akcionara.

Ovo rešenje je za nas mnogo bolje i mnogo jeftinije", ocenio je Kostić i dodao da niko nije saznao koliko je koštalo osnovanje Nove Agrobanke, niti je komentarisana dokapitalizacija Komercijalne banke.

Kostić je kazao i da neće sve obveznice koje Vlada Vojvodine bude emitovala za dokapitralicaciju RVB biti sa rokom dospeća od 30 godina.

"Deo toga će biti potpuno likvidno i na raspolaganju banci, tako da mislim da je sve preuranjeno rečeno, jer je 30 godina maksimalni mogući rok koji je Skupština Vojvodine odredila, ali ne i konačni rok dospeća obveznica", rekao je Kostić.

Tabaković: Ne davati neodmerene izjave o bankama

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković zamolila je danas članove vlade da svojim izjavama o pojedinim bankama ne unose bilo koju vrstu uznemirenja među građane, pogotovo imajući u vidu da je novembar mesec štednje.

Ona je dodala da treba imati u vidu da "da bankarstvo počiva na poverenju kao i religija" i da zato ne treba prejakim i neodmerenim rečima stvarati loše uslove za nastavak te štednje, pogotovo u domaćim bankama.

Upitana da li su to pojedini članovi vlade unosili uznemirenje svojim izjavama o Razvojnoj banci Vojvodine, Tabaković je rekla da se "boji da je jučerašnji naslov u novinama - ne znam koliko je konstruisan, a koliko je to izvorna najava, prilično uzdrmao tu banku, a to nikome od nas nije potrebno u mesecu štednje".

Ona je rekla da NBS ima plan za rešavanje problema u pojedinim bankama u državnom vlasništvu, ali nije želela da najavljuje nikakve akcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vlada Vojvodine: Vlada Srbije da dokaže krađu u RBV

Izvor: Kurir, 02.Nov.2012

Svi članovi Vlada Vojvodine će podneti ostavke, ukoliko premijer dokaže da je ta banka, pod rukovodstvom koji je Vlada Vojvodine imenovala, proneverila "ma i jedan, a ne desetine miliona evra", saopštila pokrajinska vlada..NOVI SAD - Vlada Vojvodine pozvala je danas premijera Ivicu Dačića i druge...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.