Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2013, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije usvojila sporazum iz Brisela

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je sporazum koji su 19. aprila parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u Briselu. Premijer Dačić obavestio je visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton o prihvatanju predloga sporazuma.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju vlade, primio šefa Kancelarije Evropske unije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Beogradu Vensana Dežera i uručio mu pismo kojim obaveštava Evropsku uniju o današnjoj odluci Vlade Srbije.

"Kao što smo se dogovorili, želeo bih da vas obavestim da je Vlada Republike Srbije prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, koje smo zajednički parafirali u Briselu, u petak 19. aprila 2013", stoji u pismu Dačića Eštonovoj.

Želeo bih dalje da vas informišem da preporučeni tekst jednoglasno usvojen na danas održanoj sednici vlade, navedeno je u pismu.

Dačić je takođe zahvalio Eštonovoj na ličnom angažovanju i predanosti u postizanju sporazuma, koja je, kako je istakao, bila od "neprocenljivog značaja".

Vlada Srbije prihvatila je ranije danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama vlade da preduzmu potrebne mere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Na sednici vlade bili su prisutni svi ministri, a odluka o prihvatanju predloga sporazuma sa Prištinom doneta je jednoglasno.

Premijer Ivica Dačić juče je naglasio da će Vlada biti prva koja će doneti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

"Ako vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Danas u Luksemburgu će Savet ministara Evropske unije raspravljati o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Ministri će na početku dvodnevnog zasedanja saslušati izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, vezano za dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Eštenova bi izveštaj trebalo da podnese oko 9.00 sati.

Ministri će nakon toga raspravljati da li je Srbija ispunila uslove koje je Savet propisao u decembru prošle godine i potom odlučiti da li da preporuče da se na samitu u Briselu u junu Srbiji odredi datum.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ako nas prestigne Albanija, treba da izvršimo kolektivni Harakiri!

Izvor: Press, 22.Apr.2013

Dačić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, naglasio da je potpisivanjem predloga sporazuma sa Prištinom spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".. Premijer Srbije je naglasio da je ulazak u Evropsku uniju nacionalni...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.