Upad na sever Kosova jedna od glavnih tema u Bratislavi

Izvor: RTS, 28.Maj.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upad na sever Kosova jedna od glavnih tema u Bratislavi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi da Srbija s pravom očekuje da zastoj u dijalogu sa Prištinom ne utiče na dalju dinamiku pristupnih pregovora Srbije, kao ni na odluku država članica da odobre otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.
Ivica Dačić je rekao da uslovljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napretka Srbije na putu ka EU kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom gubi smisao, jer se ne zasniva samo na doprinosu Beograda samom dijalogu, već i na nemogućnosti da bilo ko, uključujući i najvažnije međunarodne partnere, utiče na Prištinu da sprovede preuzete obaveze.

Naveo je da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dugoročno opredeljenje društva. Srbija ne očekuje nikakve poklone, već samo pravedno vrednovanje svega što je postignuto.
"Smatramo da je i Srbiji i čitavom regionu mesto u EU i da bez integrisanog Zapadnog Balkana evropski prostor nije kompletan", istakao je Dačić.
Ocenio je da Evropa ne bi trebalo da zbog svojih problema ne obraća dovoljno pažnje na neposredno susedstvo, jer je uprkos svim kritikama, evropski projekat najveći garant mira i stabilnosti u svetu.
"Jača i jedinstvena Evropa je potrebna i nama, kao kandidatima, kao što je jača i sigurnija Srbija potrebna Evropi. Uspešne politike ne treba menjati a politika proširenja Evropske unije se pokazala upravo kao takva, jedna od najuspešnijih", naglasio je Dačić. 
Istakao je da je u Srbiji proces reforme društvenog sistema neodvojiv od procesa evropskih integracija i da je cilj otvaranje, ali i zatvaranje poglavlja, te dostizanje evorpskih standarda.
"Moram da istaknem da je privrženost Srbije pristupnom procesu i članstvu u Evropskoj uniji, ali i sprovođenju brojnih društvenih reformi, regionalnoj saradnji, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom, prepoznala i Evropska komisija u svom izveštaju o napretku iz aprila 2018. godine", naveo je Dačić.
Zabrinutost u Bratislavi
Šef srpske diplomatije rekao je da je upad prištinskih snaga na sever Kosova i Metohije bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi. 
Većina učesnika skupa izrazila je, kako kaže ministar, veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst.
"Ona je i sama rekla da ju je predsednik Vučić danas zvao sa željom da ona to prenese svim ostalim faktorima, a pošto je ona posrednik u dijalogu, bilo je vrlo bitno da se zna da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod na Kososvu i Metohiji", rekao je Dačić. 
Dodao je da nas takvi incidenti udaljavaju od suštine dijaloga. 
"Mi želimo da taj dijalog posluži da nađemo kompromisna rešenja i da učinimo nešto što je dobro za naše naroda u regionu, ali šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan u to vreme istorijskim sporazumom, a mi stalno imamo, jedan za drugim, neke nove incidente", rekao je Dačić. 
Naglasio je da prištinske snage mogu da dolaze na sever pokrajine uz obaveštenje KFOR-a i lokalnih gradonačelnika iz redova Srba.
"Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što se dešava na Kosovu i Metohiji i preneli smo tu svoju zabrinutost i rešenost da ćemo zaštiti svoj narod ako to bude potrebno", poručio je Dačić. 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Čvrsto smo rešeni da zaštitimo narod

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u Bratislavi da Srbija s pravom očekuje da zastoj u dijalogu sa Prištinom ne utiče na dalju dinamiku pristupnih pregovora Srbije BRATISLAVA - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je ministrima spoljnih poslova...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.