Tačijeva izjava može biti štetna

Izvor: B92, 16.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tačijeva izjava može biti štetna"

Skoplje, Beograd -- Potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da izjava kosovskog premijera Hašima Tačija o Albancima u jednoj državi može da izazove "potrese i probleme".

Mene ne interesuje u kojoj će državi živeti Albanci, ali ista prava treba da imaju i Srbi, rekao je Dačić koji u Skoplju učestvuje na konferenciji o graničnoj bezbednosti.

Tači je u parlamentu u Prištini rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.

Dačić je nazvao Tačija miljenikom međunarodne zajednice koji, kako je naveo, zato i može tako da se ponaša, dodajući da bi, u slučaju da je takvu izjavu dao neki srpski političar, o tome raspravljao Savet bezbednosti UN.

On je takođe kazao da privremene vlasti na Kosovu treba da učestvuju na regionalnim konferencijama, ali da uz ime Kosova stoji fusnota u skladu sa dogovor delegacija Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci bi najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.

Istim povodom, oglasio se i zvaničnik Evropske unije, koji je rekao da je stav EU da su granice na Zapadnom Balkanu nepromenljive.

Bogdanović: Tačijeva izjava podstiče ekstremiste

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović okarakterisao je izjavu kosovskog premijera Hašima Tačcija da bi najbolje bilo da svi Albanci žive u jednoj državi kao pretnju kojom se podstiču ekstremistički elementi kosovskih Albanaca i podgrevaju ideje i snovi o stvaranju velike Albanije.

"Ako takve preteće poruke javno šalje takozvani premijer Kosova, one će u ostrašćenom i podeljenom kosovskom društvu, u ekstremističkim krugovima, biti shvaćena kao poziv na akciju. Zato, međunarodna zajednica mora odlučno i što hitnije da reaguje na ove Tačijeve izjave", rekao je Bogdanović Tanjugu.

On je ocenio da "nije slučajno da preteće izjave iz Prištine" dolaze upravo uoči godišnjice martovskog pogroma kosmetskih Srba, što, "jasno pokazuje koliko je Prištini stalo do mira i dijaloga i kakav odnos ima prema kosmetskim Srbima i drugim nealbancima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini".

"Ove preteće izjave Tačija podižu tenzije i Kfor ne sme da rizikuje, već mora da pojača svoje prisustvo u sredinama gde žive Srbi, posebno u onim južno od Ibra", naveo je Bogdanović, dodavši da izjave kosovskog premijera pokazuju model po kome se vlasti u Prištini godinama ponašaju - da jedno misle, drugo pričaju, a treće rade.

Ministar je naveo da se u svakom susretu sa predstavnicima međunarodne zajednice u pokrajini i međunarodnim zvaničnicima upozorava i skreće pažnja da se Priština mora obuzdati kako ne bi povlačila jednostrane poteze i dalje stvarala bespotrebne tenzije, koje mogu dovesti do tragičnih posledica.

"Svi se mi nadamo da će 17. mart 2004. godine, pre svega međunarodnoj zajednici, i svima nama, biti dovoljna opomena da se tako nešto nikad više nigde ne dogodi. Ali, bojim se da ovakve izjave idu, možda, u prilog nekim stvarima koje niko, ili bar većina stanovnika Kosova ne bi želela" rekao je Bogdanović.

Ministar Bogdanović je rekao i da možda i nije slučajno što je Tači izašao sa takvom izjavom pred svojim parlamentarcima u vreme eskalacije napetosti u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.