Svaka čast Dačiću i Tačiju!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaka čast Dačiću i Tačiju!"

Ivica Dačić i Hašim Tači pokazali su političku hrabrost time što su seli za pregovarački sto u Briselu, kaže za "Vesti" Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova. On priznaje da pitanje severa Kosova nije jednostavno zbog čega i ne očekuje lako rešenje.

Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova  

Šta očekujete od razgovora Dačića i Tačija? Koje su glavne teme za Prištinu na tom sastanku?

- Pre svega želim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da pohvalim političku hrabrost oba premijera da i pored negodovanja dela i jedne i druge javnosti sednu za sto i otpočnu dijalog. Od tog razgovora očekujem nova i kvalitetna rešenja koja će olakšati život ljudi. Najavljene teme su iz oblasti energetike i telekomunikacija, ali očekujem da će biti otvorena i druga pitanja koja u ovom trenutku otežavaju evropski put regiona.

Braći potrebne investicije

Šta mislite o akciji Vlade Srbije bratimljenja srpskih opština?

- Morao bih da prvo vidim rezultate tog bratimljenja pa da ga onda komentarišem. Ukoliko se svede na folklor i deklarativnu podršku onda je to kontraproduktivno. I na severu Kosova i u opštinama južno od Ibra gde srpska zajednica učestvuje u vlasti više bi nas obradovala investicija koja će zaposliti ljude i dati im mogućnost da žive od svog rada.

Da li će Srbi u kosovskoj vladi biti uključeni u pregovore sa Beogradom? Da li ćete Vi lično učestvovati?

- Samostalna liberalna stranka i ja lično smo se stavili na raspolaganje procesu dijaloga i otvoreni smo da u skladu sa našim kapacitetima pomognemo u pronalaženju što kvalitetnijih rešenja kako bi dogovori bili što lakše sprovedeni i što korisniji za sve koji žive na Kosovu i u Srbiji.

Mogu li Srbi da se osećaju bezbedno na Kosovu? Nedavno su polomljeni spomenici na groblju u južnom delu Mitrovice, a preksinoć je kamenovan autobus...

- Bezbednost je danas bolja nego što je bila. I pored sporadičnih incidenata Srbi se osećaju sigurnije nego u nekom ranijem periodu. Iskustvo nas uči da se na bezbednosti mora raditi stalno kako bi se preventivno delovalo na ekstremne grupe i kako bi se izbegla eventualna eskalacija nasilja.

Da li ste i kada poslednji put kontaktirali predstavnike opština na severu?

- Predstavnici opština na severu Kosova koje funkcionišu u sistemu Srbije za sada odbijaju svaki zvanični kontakt sa institucijama Prištine pa i sa predstavnicima Srba u tim institucijama. Da li će se to promeniti zavisi i od rezultata dijaloga koji je započet u Briselu.

Nisam prava adresa

Srbi su blokirali put Priština-Raška zbog hapšenja Slavoljuba Jovića iz Kosovske Mitrovice?

- Politika koju reprezentujem nije politika blokada. Mislim da smo kao zajednica time u prošlosti mnogo izgubili. U konkretnom slučaju nisam prava adresa za ovo pitanje jer su, kako razumem iz medija, protesti upućeni institucijama Republike Srbije.

 

Ima li naznaka za rešenje na severu? Dok Vi najavljujete punu funkcionalnost opštine Kosovska Mitrovica koja radi u sistemu Prištine, Srbi je bojkotuju?

- Pitanje severa Kosova nije jednostavno i samim tim ne očekujem ni lako rešenje. Međutim, jasno je da je decentralizacija jedini put kako možemo urediti jedno društvo. Društvo koje nema vladavinu prava i nema uređene opštine ne može da funkcioniše u zdravim okolnostima. S tim u vezi svi relevantni politički faktori moraju biti uključeni u rešavanje ovog kompleksnog pitanja kako bi problem bio rešen upravo u interesu tih građana. Sa druge strane, Srbi ne bojkotuju Administrativnu kancelariju za Severnu Mitrovicu i postoje mnogobrojni zahtevi kojim se bavi ova kancelarija.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.