Srpska banda iz Brazila radila za ‘Šarićevu grupu

Izvor: Studio B, 07.Maj.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska banda iz Brazila radila za ‘Šarićevu grupu'

Dačić dodao da je među uhapšenima u Brazilu verovatno i vođa novobeogradskog klana Dejan Stojanović Keka čiji se indentitet još utvrđuje.

Jedan od uhapšenih u Brazilu Goran Nešić važio za glavnog distributera narkotika prema drugim kriminalnim grupa "a to znači da je radio i za 'Šarićevu grupu' u smislu pribavljanja kokaina", rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao novinarima i da o hapšenju te grupe nema novih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << informacija, dodajući da je svima njima brazilska policija odredila jednomesečni pritvor.

On je rekao da je akcija "Niva" rezultat međunarodne saradnje koju su pokrenuli još 2008. pripadnici srpske policije, u saradnji sa američkom i britanskom agencijom za borbu protiv narkotika.

Prema rečima ministra, od 2008. bilo je i drugih akcija u okviru borbe protiv šverca kokaina, a u februaru prosle godine zaplenjeno je oko 550 kilograma kokaina za koji se sumnja da je pripadao Nešiću.

On je rekao na obeležvanju dana Protivterorističke jedinice da ta informacija nije bila objavljena u medijima zbog partnerskih odnosa sa britanskom agencijom za borbu protiv narkotika.

"Čekali smo da se akcija završi", objasnio je ministar.

Dačić je dodao da je među uhapšenima u Brazilu verovatno i vođa novobeogradskog klana Dejan Stojanović Keka čiji se indentitet još utvrđuje.

Američka AP je prenela informaciju brazilske federalne policije da je uhapšeno 16 članova bande koju su predvodili Srbi, od kojih su osmorica državljani Srbije, ali nije navela njihova imena.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je da su među uhapšenima Goran Nešić i Dejan Stojanović, zvani Keka, koji su na spisku najtraženijih begunaca u Srbiji.

Srpske bande deluju u Brazilu već desetak godina

Hapšenje u Brazilu članova narkobande, na čijem su čelu, navodno, bili državljani Srbije, ukazuje na veliki problem sa kojim se suočava najveća južnoamerička zemlja - to što je strani narkokarteli koriste kao koridor za izvoz kokaina u Evropu i na druge kontinente, navodi danas Asošijetid pres.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da dobro organizovane narko bande širom Latinske Amerike ne samo što destabilizuju region, već mogu i da ugroze SAD i druge zemlje, pošto bi grupe koje finansiraju terorizam mogle da u oblastima u kojima vlada bezakonje trguju drogom i tako prikupljaju potrebna sredstva.

Valter Majerovič, bivši stručnjak američke agencije za borbu protiv trgovine narkoticima, izjavio je da srpske bande već desetak godina deluju u Brazilu, ali da u toj zemlji ima i drugih međunarodnih kriminalnih organizacija.

"Trgovci drogom koriste Brazil kao dvosmerni koridor, kojim dobijaju kvalitetnu drogu iz Kolumbije i Perua, a potom je šalju prema Africi, odakle se transportuje za Evropu i Aziju", rekao je Majerovič. "Brazil je jedina zemlja Latinske Amerike u kojoj se proizvode hemikalije potrebne za preradu biljke koke."

Majerovič je dodao da ekonomski preporod Brazila privlači sve veći broj stranih kriminalaca."Privreda jača i privlači više investicija, ali privlači i pažnju međunarodnih trgovaca drogom, koji u Brazilu peru novac zarađen prodajom narkotika", kazao je on.

Jedan od načina za prikrivanje zarade od prodaje droge jeste kupovina nekretnina, objašnjava Majerovič, a Brazil je postao jedno od najprivlačnijih tržišta nekretnina na zapadnoj hemisferi.

Šef američke južne komande, general Daglas Frejzer rekao je u ponedeljak u Majamiju da SAD moraju da budu svesne rastuće pretnje koju predstavljaju međunarodne kriminalne organizacije širom Latinske Amerike. Frejzer je upozorio da je trgovina narkoticima samo jedna od opasnosti, ali da pođednak rizik predstavljaju trgovina oružjem, pranje novca i trgovina ljudima.

Prema njegovim rečima, zemlje koje nemaju sredstava ili volje za borbu protiv kriminalnih udruženja koja deluju na njihovoj teritoriji mogle bi da privuku terorističke organizacije, koje bi tu došle radi prikupljanja novca i organizovanja logistike.

AP je podsetio da je brazilska federalna policija juče saopštila da je uhapšeno 16 članova bande koju su predvodili Srbi, od kojih su osmorica državljani Srbije, ali nije navela njihova imena.

Brazilska policija je uhapsila neke od osumnjičenih u udaljenoj oblasti Amazona, prema granici s Peruom, Bolivijom, Paragvajem i Argentinom, a ostale u velikim gradovima poput Sao Paola. Srpski zvaničnici su izjavili da su sarađivali s brazilskim vlastima i američkom agencijom za suzbijanje trgovine narkoticima (DEA).

Najnovijom akcijom brazilske policije okončana je dvogodišnja operacija, tokom koje je izvedeno 35 hapšenja i zaplenjeno 620 kilograma kokaina, čija vrednost iznosi oko 1,2 miliona dolara. Policija je navela i da je federalni sud naredio zaplenu imovine osumnjičenih, koja obuhvata 31 objekat, 15 luksuznih vozila i tri broda, ukupne vrednosti oko 16 miliona dolara. U Boliviji su prošle godine ubijena trojica Srba koji su radili kao telohranitelji za lokalnog trgovca drogom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.