Srbija i Palestina se podržavaju u međunarodnim forumima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2020, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Palestina se podržavaju u međunarodnim forumima

Ministri spoljnih poslova Srbije i Palestine, Ivica Dačić i Rijad Al Maliki, saglasali su se danas da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji tradicionalno prijateljstvo, ističući da takvim odnosima doprinosi i međusobno podržavanje u međunarodnim forumima i organizacijama.

Posle sastanka dva ministra, potpisani su i sporazumi, jedan koji su potpisali ministri Dačić i Al Maliki koji se odnosi na ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i palestinski ministar potpisali su sporazum o saradnji srpskog Ministarstva sa Visokim savetom za omladinu i sport Palestine.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da mu je veliko zadovljstvo što ima priliku da ugosti velikog prijatelja Srbije, koji je, kako je rekao, i lično doprineo razvoju prijateljstva Srbije i Palestine, ali i zajedno sa palestinskim predsednikom Abazom podržava Srbiju u svim međunarodnim organizacijama po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ne glasajući za prijem Kosova u međunarodne organizacije.

"Nesporno je da postoji tradicionalno prijateljstvo i da imamo dobre odnose", kazao je Dačić podsetivši da je bivša Jugoslavija među prvima priznala Palestinu, čak i pre nekih arapskih zemalja.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se zajednički angažuju da nastave da jačaju bilateralnu saradnju u različitim formama i raznim oblastima.

"Zahvalni smo Palestini na principijelnoj podršci povodom Kosova i Metohije, a ta podrška je od izuzetne važnosti jer je Palestina veoma cenjena i to ne samo u muslimanskom svetu, već se njihov stav ceni i u drugim zemljama", kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, palestinska podrška je bitna i zato što se sa Kosovom često iskorišćava pitanje islama i vere, kako bi na taj način došli do priznavanje nezavisnosti od strane muslimanskih zemalja, koje, dodaje, nisu pronikle u suštinu problema.

Pojašnjava da mnoge muslimanske zemlje ne znaju da se to razlikuje od borbe nekog naroda na samoopredeljenje, jer Albanci već imaju svoju državu - Albaniju, a da na KiM čine manjinu u Srbiji, te da svako proglašenje secesije predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Što se tiče Srbije, Dačić je ponovo istakao da naša zemlja podržava rešenje izraelsko - palestinskog konflikta po modelu dve države.

"U tom smislu nema promene u nasem viđenju ni statusa Jeriusalima do postizanja trajnog rešenja koje treba da bude zasnovano na osnovu dogovora dve strane. Mi se protivimo unilateralnim rešenjima i zalažemo se za relitavizaciju mirovnog porocesa na Bliskom istoku", kazao je Dačić.

Kako je naveo, na današnjem sastanku razgovarali su i o mnogim temama, kao što su stipendije za studente iz Palestine, otvaranje našeg diplomatskog predsedništva u Ramali, a dogovorili su i da Maliki, kao ministar inostranih poslova Palestine bude na čelu Mešovitog komiteta dve zemlje.

Istakao je da je palestinski predsednik Mahmud Abas pozvan da dođe u posetu Srbiji i podsetio da je pre tri godine proveo Božić u Vitlejemu i to zahvaljujući njegovom današnjem gostu.

Al Maliki se zahvalio na svemu što je Srbija uradila za Palestinu i palestinski narod, kako u regionalnim, tako i u međunarodnim forumima.

Kako je naveo, Srbija se pokazala kao prijatelj i kao neko ko je posvećen principima.

"Naša namera je da vidimo kako dalje možemo da ojačamo naše odnose tako da oni reflektuju pravo prijateljstvo između Srbije i Palestine, kako na nivou političkih lidera, tako i na nivou ljudi", kazao je Al Maliki.

Dodao je da ne treba da se prihvati određeni vakum koji postoji između političara i običnog naroda, već da je potrebno da se krećemo i radimo paralelno.

"Zato je ideja da spojimo sve aspekte srpskog i palestinskog društva, posebno poslovne zajednice, a jedna od ideja je da organizujemo neki biznis forum na marginama Mešovitog komiteta, kako bi se našli načini za zajedničke investicije", kazao je Al Maliki.

Kada je u pitanju politička dimenzija, kako je naveo, Palestina podržava poziciju Srbije po pitanju Kosova i ne mogu da prihvate nijednu poziciju koja nije u skladu sa srpskom pozicijom kada je Kosovo u pitanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija i Palestina potvrdile međusobnu podršku u međunarodnim forumima

Izvor: RTS, 09.Jan.2020

Ministri spoljnih poslova Srbije i Palestine, Ivica Dačić i Rijad el Maliki, saglasali su se da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji tradicionalno prijateljstvo, ističući da takvim odnosima doprinosi i međusobno podržavanje u međunarodnim forumima i organizacijama. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.