SPS, PUPS i JS zajedno i na sledećim izborima

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS, PUPS i JS zajedno i na sledećim izborima

Ivica Dačić se načelno dogovorio sa Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem Palmom o budućem opstanku koalicionog saveza

Koalicioni savez okupljen oko Socijalističke partije Srbije držaće se zajedno i na narednim izborima. Opstanak ove koalicije bio je tema preksinoćnjeg sastanka lidera socijalista Ivice Dačića, predsednika PUPS-a Jovana Krkobabića i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Kako za „Politiku” kaže Marković, za sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve u formi načelnog dogovora da se u istom sastavu pojave i na sledećim izborima, kad god oni bili. „To je i logično pošto dobro sarađujemo”, ističe Marković.

Dogovor su nam potvrdili i PUPS-ovci. U ovoj stranci naglašavaju da ovaj dogovor stranačkih lidera tek treba da potvrde partijski organi i da se na kraju još jednom sretnu trojica lidera kako bi to i ozvaničili.

Naglašavajući da su izbori još daleko, ma koliko se činilo da su blizu, u SPS-u kažu da se ova koalicija, bar za sada, ne dovodi u pitanje. Njihov odnos je, kako kažu u ovoj stranci, stvar procesa i za sada sve ide po planu.

Uz konstataciju da je njegova stranka spremna za izbore kada god da budu raspisani, lider SPS-a je, da podsetimo, pre dva dana na Glavnom odboru stranke rekao da je cilj koalicije SPS–PUPS–JS da ostvari što veći broj glasova, a samim tim i veći uticaj na političkoj sceni Srbije.

Koliko do pre dva meseca, međutim, ovaj savez nije delovao baš kao neraskidiv. Da bi socijalisti mogli da ostanu bez PUPS-a počelo je da se šuška posle jednog intervjua u kome je potpredsednik „penzionera” Milan Krkobabić kritikovao socijaliste ocenivši da je „polje delovanja SPS-a kombinacija Volstrita i Emirata, dok se PUPS kreće putem koji je zacrtala Majka Tereza” te da „socijalisti jesu levica po elementima svog programa, ali hartija trpi sve” i da su stoga velike razlike između njih. U isto vreme pojavile su se i priče da Srpska napredna stranka „merka” PUPS i da otuda iz Krkobabićeve stranke stižu ovakve poruke socijalistima.

Dačić je na to uzvratio da ako postoji neki problem on treba da se reši u okviru koalicije te da i bez njih SPS može da bude u parlamentu. Strasti su se smirile, ali ipak ostao je utisak da je PUPS najslabija karika te koalicije. Neki su skloni, međutim, mišljenju i da SPS nije gadljiv na naprednjake pa da bi svi zajedno mogli sa SNS-om. Potvrdu tog stava nalaze u onome što je pre dva dana rekao Dačić koji je podsetivši na strateško partnerstvo sa DS-om dodao i „znate koalicione kapacitete koje imaju i DS i SNS i sve će to zavisiti od izbornih rezultata”.

J. C. – M. Č.

objavljeno: 05.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.