SPD Nemačke: Kandidatura Srbiji

Izvor: B92, 04.Dec.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SPD Nemačke: Kandidatura Srbiji "

Berlin -- Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da rukovodstvo SPD Nemačke smatra da Srbija treba da dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Predsednik poslaničkog kluba socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc, koji bi trebalo od Nove godine da bude i predsednik Evropskog parlamenta obavestio nas je da će razgovarati sa kancelarkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angelom Merkel kako bi još jednom uticao i razmotrio zajednički stav koji se priprema za sednicu Saveta EU, 9. decembra", rekao je Dačić.

Rukovodstvo SPD Nemačke smatra da Srbija treba da dobije status kandidata, dodaje Dačić.

Dačić je istakao i da je njegov zaključak da "očigledno na nemačkoj političkoj sceni postoje različita gledišta na pitanje proširenja EU, pa samim tim i na pitanja odobravanja ili neodobravanja kandidature za članstvo u EU".

"S tim u vezi, sigurno da će i u narednim danima biti neizvestan konačni ishod kada je reč o stavu Nemačke. Iz izjave kancalarke Angele Merkel može se videti da je taj stav trenutno negativan", ocenio je vicepremijer Vlade Srbije.

On je dodao da "u svakom slučaju Srbija treba i dalje da razvija dobre odnose sa nemačkim političkim faktorima".

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem boravi u Nemačkoj gde prisustvuje Kongresu nemačke Socijaldemokratske partije, najstarije i najjače nemačke opozicione stranke u toj zemlji.

Dačić je na kraju te posete Nemačkoj razgovarao i sa predstavnicima ministarstva policije Nemačke i tim povodom istakao da je saradnja sa nemačkom policijom na veoma visokom nivou.

"Uskoro ćemo potpisati sporazum o policijskoj saradnji, takođe zajednički radimo na smanjenju velikog broja azilanata koji dolaze iz Srbije", podsetio je on.

Uz podsećanje da je SPS, prvi put posle dugog niza godina pozvana na kongres SPD Nemačke, Dačić je istakao da je ta partija dala podršku evropskom putu SPS-a i članstvu u Evropskoj socijalističkoj internacionali i partiji Evropskih socijalista.

On je naveo da se susreo i sa drugim liderima socijalista, poput predsednika Evropskih socijalista i predsednika Bugarske socijalističke partije sa kojima je razgovarao o međusobnim odnosima ali i perspektivama buduće saradnje.

Dačić je ocenio da je Kongres SPD bio veoma uspešan jer su srpske partije koje čine socijaldemokratsku opciju u Srbiji naišle na puno razumevanje po pitanju stavova o evropskoj integraciji Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: SDP Nemačke smatra da Srbija treba da dobije kandidaturu (VIDEO)

Izvor: S media, 04.Dec.2011

Zamenik premijera i ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SDP) Nemačke smatra da Srbija treba da dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji..."Rukovodstvo SDP Nemačke smatra da Srbija treba da dobije status kandidata. Predsednik poslaničkog...

Nastavak na S media...

TADIĆ I DAČIĆ NA KONGRESU SDP U BERLINU

Izvor: Kurir, 04.Dec.2011

BERLIN - Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić i zamenik premijera i predsednik Socijalističke partije Srbije prisustvovali su u Berlinu kongresu Socijaldemokratske partije, najstarije i najjače nemačke opozicione stranke.

Nastavak na Kurir...

Dačić: Neizvestan stav Nemačke

Izvor: Studio B, 04.Dec.2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije ivica Dačić izjavio je u Berlinu, gde učestvuje na kongresu SDP Nemačke, da će i u narednim danima biti neizvesan konačan stav Nemačke o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u evropskoj uniji. ..Očigledno je da na nemačkoj političkoj sceni postoje...

Nastavak na Studio B...

Odluka Nemačke neizvesna

Izvor: Danas, 04.Dec.2011

Evropski savet ministara danas bi trebalo da usaglasi stav o proširenju EU, kao i o tome da li bi Srbiji trebalo dati status kandidata ili ne. Zaključci Evropskog saveta ministara biće poslati na potvrdu i odlučivanje Evropskom savetu, čije je zasedanje najavljeno za 9. decembar.

Nastavak na Danas...

Jovanović: Ocena Merkelove nije iznenađenje

Izvor: Blic, 05.Dec.2011, 12:10

Ocena nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija nije ispunila uslove da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji nije iznenađujuća, smatra predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović..."To što je rekla Angela Merkel ni za koga ne treba da bude iznenađenje, posle svega što...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.